Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за чугунен тиган

Как да се грижим за чугунен тиган
Как да се грижим за чугунен тиган

Видео: Стари и нови | Хаотично (111) 2024, Юли

Видео: Стари и нови | Хаотично (111) 2024, Юли
Anonim

Чугунените тигани, съдовете и пателата неизменно се радват на голям успех. Домакините често избират точно такива ястия за готвене на здравословна храна за цялото семейство. Ако се грижи правилно за чугунен тиган, той ще служи дълги години с гаранция.

Image

Ще ви трябва

  • - чугунен тиган;

  • - масло;

  • - гъба за миене на съдове.

Инструкция за употреба

1

Измийте чугунения тиган преди първата употреба с гореща вода и избършете на сухо. Изсипете сол на дъното със слой от един сантиметър и печете на печката в продължение на час. След това извадете солта и намажете повърхността на тигана с растително масло.

2

Измийте тигана след употреба и намажете чиста повърхност с растително масло или грес. Особено важно е да го направите, ако готвенето е ставало с много течности. Кипящата вода или бульон, образувани по време на готвене, намаляват полезните свойства на работната повърхност. Грижата за чиниите ще помогне да се запази способността му за пържене и да удължи перфектно живота на тигана. За целта намажете с масло работната повърхност и поставете тигана на слаб огън. Маслото трябва да "залепва" към чугуна.

3

Измийте тигана с гореща вода, като използвате мека кухненска кърпа или гъба. Веднага след измиване избършете съдовете на сухо или ги изсушете върху печката. В случай на леко замърсяване на работната повърхност, могат да се използват неагресивни почистващи препарати в течна форма. Ако останките от изгорялата храна не могат да бъдат отстранени по този начин, използвайте сода. В съдомиялна машина миенето на чугунени тигани е много нежелателно - това унищожава незалепващия слой.

4

Когато използвате чугунен тиган, не е нужно често да измивате изгорели хранителни остатъци от него. Съдовете се нагряват бавно, топлопроводимостта на метала е много малка. Стойността на продуктите от чугун е, че при нагряване топлината ще бъде равномерно разпределена и съхранявана за дълго време. Чугунен тиган е идеален за готвене на ястия, които изискват дълга термична обработка. Той няма да избледнее, да се надраска и ще продължи много дълго време.

Полезни съвети

Препоръчително е да използвате детергенти за тигани възможно най-рядко - използването им лишава съдовете от неговите качества на пържене. В случаите, когато храната е изгоряла и залепена в тигана толкова плътно, че не можете да я извадите с нежни средства, можете да използвате сода, течност за миене на съдове. Използването на метални кърпи разваля покритието от чугунени съдове.

Когато използвате растително масло или мазнина, чугунен тиган придобива гладка повърхност, на която е много удобно да се пържи. Колкото по-често използвате тигана по този начин, толкова по-добри са качествата на повърхността за пържене и незалепване. Затова е необходимо да се готви в него възможно най-често - това е полезно за ястия, както и за цялото семейство, което ще бъде осигурено с вкусна храна.