Logo decormyyhome.com

Как да перете дрехи

Как да перете дрехи
Как да перете дрехи

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Септември

Видео: Lifehacks: Пране, простиране и подреждане на дрехи 🧺 2024, Септември
Anonim

Времето, когато всички неща бяха измити с ръце безвъзвратно, е нещо от миналото. Сега почти всеки може да си позволи пералня, но изкуството на миенето все още не е изчезнало. Без значение колко автоматизирани са програмите на вашата машина, без умело използване те са безполезни. Освен това има няколко тайни за измиване, които са универсални в нашата техногенна епоха.

Image

Инструкция за употреба

1

Нека започнем с накисването. Ако нещата са предварително накиснати, измиването ще бъде много по-ефективно. Изключение правят само тъканите от животински произход, влакната на които поради продължително излагане на вода губят сила. Накиснете прането при температура, която не надвишава 40 ° C, в противен случай някои замърсявания от органичен произход ще бъдат фиксирани само. Както при прането, не можете да накисвате многоцветни тъкани в един леген.

2

Накиснете тъканите на растителна основа за една нощ в разтвор от сода пепел (1 супена лъжица на 10 литра вода), като предварително накиснете замърсената зона с домакински сапун или „петна“. Перфектно избелва и улеснява измиването на терпентин. Може да се добави при накисване. Разбира се, трябва да използвате пречистен терпентин (3 супени лъжици на 10 литра вода). Накиснете кърпи от кухнята и други продукти с мазни петна във вода, с добавяне на 1 с.л. л. оцет и терпентин.

3

Необходимо е да се измият тъканите на техния памук, лен, коноп след накисване, предварително изцеждане, при температура 60-90 С. Тайната на мекотата на махровите продукти е, че след измиване те трябва да се накисват в подсолена вода и да не се гладят.

4

Сега за изпирането на деликатни тъкани. Те включват тъкани, изработени от естествена коприна и вълна, синтетични влакна, фин трикотаж, камбрик, дантела. За измиването им е по-добре да използвате гелове и течности. За пране на дрехи от коприна и вълна не можете да използвате продукти с ензими, тъй като те унищожават влакната. Съставът за нежни тъкани трябва да включва ланолин и други омекотители, които няма да позволят блузата от кашмир или китайска коприна да се деформира. Когато полагате такива неща в машината, не я пълнете повече от половината и поставяйте програмата „деликатно измиване“. Не ги навивайте нито в пишещата машина, нито ръчно. Просто извадете нещата и висете над ваната, за да направите стъклена вода.

5

С дантела трябва да се работи много внимателно. Първо накиснете за 2 часа, а след това легнете в машината в специална торба. Салфетки с дантела преди измиване пометете до бяла кърпа, измийте и гладете с нея, тогава не рискувате да развалите формата им.

6

Когато миете продукти от фина вълна, добавете лъжица глицерин към последната вода за изплакване. Това ще ги омекоти и ще предотврати свиването. Също така нещата, изработени от вълна, трябва да бъдат правилно изсушени. За да направите това, трябва да разнесете продукта върху равнина, да изправите всички шевове и да извадите далеч от батерията. Тогава блузата или шалът ще бъдат много меки и пухкави.

7

Тънките копринени предмети са много хвърлени, така че е по-добре да ги изсушите или да ги измиете отделно в топла вода, да изплакнете с оцет и желязо във влажно състояние отвътре.