Logo decormyyhome.com

Как да запазим отрязаните цветя по-дълго

Как да запазим отрязаните цветя по-дълго
Как да запазим отрязаните цветя по-дълго

Видео: Ново: Марс в 4К 2024, Септември

Видео: Ново: Марс в 4К 2024, Септември
Anonim

По време на периода на цъфтеж на растенията човек иска да вземе вкъщи букет от люляк или жасмин. Или купете цветя, ако няма алергия. За да отрежете клони или цветя, закупени по-дълго запазени, достатъчно е да следвате някои препоръки.

Image

Умели градинари и цветари използват 10 универсални съвета за грижа за нарязани цветя:

1. Селски цветя или букети от храсти трябва да се режат рано сутрин (в 6-7 часа), тъй като пъпките са наситени с влага за една нощ и ще запазят свежест по-дълго.

2. По-добре е да изберете ваза за цветя от прозрачно стъкло, тъй като тя предава слънчева светлина.

3. Преди употреба стерилизирайте вазата над парата предварително: изсипете вода в главата и оставете да заври, поставете вазата върху решетката. След 5-7 минути преместете вазата с шията надолу върху чиста вафлена кърпа.

4. Стъблата на орлови нокти, люляк и хризантема ще абсорбират по-добре влагата, ако ги разделите с ножица отдолу на две. Поставете кибрит без глава в цепнатината.

5. Листата по стъблата изгниват след дълъг престой във водата, затова е по-добре да се отървете от тях веднага.

6. Водата във вазата трябва да е на стайна температура и да се филтрира (или да се утаи).

7. Букети от храсти като въглища във водата. Добавете малко въглен или смачкайте 1-2 таблетки активен въглен. Освен това помага да запазите цветята свежи за няколко капки амоняк или 1-2 с.л. трапезна сол.

8. Рози и карамфили като сладка вода: добавете захар, за да подхранвате или разтваряте 1-3 таблетки глюкоза.

9. Разтвор на калиев перманганат ще осигури дълга свежест на отрязаните клони на храстите, водата трябва да е леко розовата.

10. Стъблата трябва да се режат ежедневно. Преместете цветята в леген с утаената вода и изрежете краищата на стъблата директно във водата, като се опитате да направите нарязаното наклонено. Преди да преместите цветята обратно във вазата, прищипете върха на всяко подрязано стъбло с пръст, за да предотвратите образуването на въздушно задръстване. Докато цветята се накисват в леген, сменете водата във вазата.