Logo decormyyhome.com

Как да събираме живак от пода

Как да събираме живак от пода
Как да събираме живак от пода

Видео: Червен живак откриха във Враца 2024, Юли

Видео: Червен живак откриха във Враца 2024, Юли
Anonim

Живачен термометър, сринат в хола, няма да създаде смъртоносна опасна ситуация. Въпреки това топките живак могат да попаднат на трудно достъпни места и постепенно да се изпарят там. А живачните пари могат в крайна сметка да доведат до отравяне. Следователно живакът, разлят по пода, трябва да се събира възможно най-пълно.

Image

Инструкция за употреба

1

Ако термометър с живак или живачна лампа се срине, първо сложете останките им в стъклен буркан. След това демаркирайте стаята, тоест вземете мерки, за да предотвратите изпаряването на живак.

Демеркуризацията е механична и химическа. С механична демеркуризация събирането на живак се извършва с помощта на импровизирани средства, с химическа демеркуризация, с помощта на химически реагенти. За да премахнете напълно живака, препоръчително е да комбинирате механична и химическа демеркуризация.

2

Извадете малки деца и животни от стаята, където се е разлял живакът. Затворете вратите в стаята и отворете прозорците широко. Носете гумени ръкавици. Направете влажна марля превръзка за лицето си, която защитава дихателната система.

Събирайте живачни топчета, като използвате един от следните инструменти под ръка:

- издърпайте медицинска гумена крушка или спринцовка без игла;

- навийте обикновена четка върху лист хартия или в плик;

- залепете върху лента за подпомагане или лепило.

В никакъв случай не използвайте прахосмукачка или влажна кърпа за събиране на живак, това само ще увеличи изпарението на живак.

Image

3

След като съберете големи топчета живак, измийте заразените повърхности няколко пъти с разтвор на калиев перманганат (2 грама на 1 литър вода).

Още по-добре, ако можете да намерите сярна пудра (можете да закупите сяра в магазин за градинари). Живак със сяра реагира, в резултат на което се образува нелетлив живачен сулфид. Не е необходимо да се размножава сяра само във вода: просто поръсете праха й върху заразени повърхности.

4

Сгънете живакът, събран от пода, и предметите, използвани за събирането му, в стъклен буркан, в който предварително сте сложили останките на термометър или лампа, и покрийте буркана с капак.

Имайте предвид, че живакът не е разрешен за изхвърляне чрез канализация или изхвърляне на боклука. Следователно, не забравяйте да прехвърлите стъкления буркан в центъра на демеркуризация.

Обърнете внимание

Живачните съединения се намират в различни устройства, например в луминесцентни лампи и някои видове тонометри, а живачните термометри все още се използват.

Полезни съвети

Не трябва да хвърляте контейнери със събраната „отрова“ в кошчето за боклук или улей за боклук, което може да бъде вредно за здравето на други хора. По-добре е да се обадите на най-близкия отдел за изхвърляне на вредни вещества, който е длъжен да извърши последващо изхвърляне на заразени вещи.

Как да събираме живак от пода