Logo decormyyhome.com

Как да поддържаме ред във всичко

Как да поддържаме ред във всичко
Как да поддържаме ред във всичко

Съдържание:

Видео: I Built a Small Planted Aquarium With RED PLANTS ONLY! 2024, Юли

Видео: I Built a Small Planted Aquarium With RED PLANTS ONLY! 2024, Юли
Anonim

Известно е, че не е толкова там, където го почистват, а където не е боклук. Поддържането на ред ще изисква много по-малко усилия и време, отколкото неотложни общи почистване, само си струва да се направят някои полезни навици.

Image

Ликвидирайте веднага

Животът ще стане много по-опростен и по-чиста къща, ако свикнете себе си и членовете на домакинството, веднага поставите нещата на предвидените им места. Така че няма да е трудно и няма да ви отнеме много време да поставите прочетената книга на рафта и да изпратите извадените дрехи в шкаф или кошница за мръсно бельо, да измиете ботушите веднага след завръщане от разходка и съдове веднага след хранене или готвене. Ще отнеме много повече време, за да се премахнат мащабните последици от мързела за седмица, отколкото да се поддържа ред след ден.

Направете график

Ако пред вас има голям и сложен бизнес, психолозите съветват да го разделите на по-малки и лесно осъществими части („отрежете слона и го изяжте на части“). С поглед на опитен майстор огледайте дома си и помислете какви ъгълчета от него изискват вашата намеса. Направете списък с "дейности" за премахване на разстройството. Маркирайте най-важните и спешни точки - за тяхното изпълнение трябва да се вземе първо място. Опитайте се да формулирате задачите възможно най-конкретно. Така например, формулировката „Почистване на кухнята“ няма да работи - тя е твърде обща. Много по-правилно е да разчупите тази голяма задача на части:

- "Измийте печката";

- "Избършете рафтовете";

- "Измийте хладилника" и т.н.

Направете такъв план, например, за една седмица. Включете в него нещата, които правите ежедневно, седмично, няколко пъти седмично (мокро почистване, миене и т.н.).

Не се увличайте!

Отделете поне 15 минути на ден за изпълнение на всяка от планираните задачи или малко повече, ако можете да си го позволите. Задайте аларма или таймер, които ще ви уведомяват за крайния час. Тайната е, че убеждавайки се да отделите само 15 минути на това, което сте планирали, най-вероятно все пак ще доведете до край това, което сте започнали - ще съжалявате, че оставите делото прекъснато в средата на процеса.

Но и вие не трябва да се увличате. Ако планирате да отделите 15 - 20 минути на почистване, не бива да отделяте няколко часа за това: най-вероятно ще се изморите, а на следващия ден ентусиазмът ви ще се изпари, което означава, че кашата ще започне отново да „пълзи“ във вашия комфортен апартамент.