Logo decormyyhome.com

Как да направите плексиглас матов

Как да направите плексиглас матов
Как да направите плексиглас матов

Видео: Как да направите Led задни светлини с плексиглас // Ford Connect 2024, Септември

Видео: Как да направите Led задни светлини с плексиглас // Ford Connect 2024, Септември
Anonim

Матираният плексиглас се използва в лампи, цветни и музикални инсталации, светлинни кутии за плакати, стойки, задни прожекционни екрани и други продукти. Процесът на превръщане на прозрачния плексиглас в матирано се нарича матиране.

Image

Инструкция за употреба

1

Механичното матиране на плексиглас може да се извърши с шкурка. Тя трябва да е фино зърнеста. Вземете сравнително голямо парче такава хартия (тя трябва да бъде по-голяма от дланта). Притиснете листа към плексигласа и се придвижете по повърхността на последния през защитна ръкавица. Периодично сменяйте ръцете си, за да не се уморите. Спрете лечението, след като плексигласът достигне желаната степен на мараня.

2

Ако желаете, замразете плексигласа по същия начин и от обратната страна. Не забравяйте обаче, че гладка повърхност се почиства много по-лесно. Ето защо е по-добре да направите матова само едната страна на листа - тази, която ще бъде обърната навътре.

3

Химическото матиране е много по-опасен процес, който обаче не изисква физически усилия. Подходящ е само за плочи от плексиглас със среден размер, които се вписват изцяло в кювета. Последният трябва да е устойчив на киселина. Извършете процеса на открито. Сложете листа в кювета, след което напълнете мравчена киселина. Дръжте листа в съда за около половин час, като периодично леко разбърквате с метална пръчица (не се огъвайте над съда, за да не вдишвате изпаренията), след това го извадете, изплакнете обилно с поток топла вода и го изсушете. Винаги носете очила, респиратор, пинсети и защитни ръкавици на всички етапи от процеса.

4

Възможно е бързо и безопасно матово плексиглас, покривайки го от страната, която ще бъде превърната в продукта с тънък слой бяла боя.

5

Не използвайте специални пасти или машини за пясъкоструене за матиране. Всички тези продукти са предназначени да придадат тъпота на обикновеното стъкло, а не от плексиглас.

6

Инсталирайте получения лист от матирано плексиглас в продукта, в който ще бъде използван. Уверете се, че оптичните му характеристики са адекватни. Ако плексигласът не е бил достатъчно матиран, отстранете листа и продължете да матирате.

Обърнете внимание

Работете с изключително внимание всички химикали.

матирано плексиглас