Logo decormyyhome.com

Как да си направим кафемелачка

Как да си направим кафемелачка
Как да си направим кафемелачка

Видео: Елементарна мелачка за пудра захар. 2024, Юли

Видео: Елементарна мелачка за пудра захар. 2024, Юли
Anonim

Смята се, че кафето се оказва най-ароматно, ако зърната са смлени непосредствено преди приготвянето на напитката. В по-ранни времена кафето се смилаше с помощта на ръчна мелница, която представляваше малка дървена кутия, в която се наливаха зърна, както и прост механизъм за смилане на оригиналния продукт. Ако имате необходимите умения за работа с инструмента, ще можете да направите домашна кафемелачка.

Image

Ще ви трябва

  • - използван електромотор;

  • - лист калай;

  • - сондажна машина;

  • - ъглошлайф;

  • - емери;

  • - длето;

  • - файл;

  • - пейка менгеме;

  • - крепежни елементи;

  • - дървени блокове или дъска.

Инструкция за употреба

1

Намерете подходящ двигател за използвания си мотор. Подходящ е малък мотор с мощност 300-800 вата. Разглобете устройството, като отделите ротора от статора. Оставете статора непроменен засега.

2

На сондажна машина направете дупки в тялото на ротора с диаметър 8-10 мм и дълбочина 6-7 мм. Разстоянието между тях трябва да бъде равно на 10-15 мм. Позиционирайте отделните отвори по оста на ротора в наклонени линии, отгоре надолу.

3

Свържете пробитите отвори с улуци с ширина най-малко 5 мм и дълбочина 3-4 мм. Изпълнете жлебовете с ъглошлайф, след като закрепите ротора в пейка. В долната част на ротора, където впоследствие ще излезе заземен продукт, оформете жлебовете възможно най-внимателно и внимателно, правейки дълбочината им малко по-малка.

Image

4

С помощта на колелото за шлифования отстранете скосяването от върха на ротора с височина около 15 мм и дълбочина 7-8 мм.

5

Поставете ротора в статора на двигателя. С помощта на свредлото или длето направете дупки в долния и горния капак на статора, за да напълните кафените зърна и да излезете от смляното кафе.

6

От лист метал направете зареждащ бункер, чиито размери ще се определят от размерите на електродвигателя. Закрепете бункера към върха на кафемелачката.

7

На вала на двигателя, който почти се е превърнал в ръчна мелница, натиснете ръкохватката, за да придадете на ротора въртеливо движение. Дизайнът на дръжката може да бъде произволен. Закрепете дръжката към ротора с помощта на щифт или болт.

8

Завийте сглобената конструкция към дъската, в която предварително направете дупка за изхода на смляното кафе. Сега дъската може да бъде поставена между два стола или табуретки. Под кафемелачката поставете кофа обърната с главата надолу, а върху нея малък контейнер, в който ще падне готовият продукт.

9

Опитайте мелницата на работа, за да намерите оптималния режим на смилане. Препоръчва се да се смила зърно, като се правят 3-5 оборота на дръжката по посока на часовниковата стрелка, а след това 2-3 оборота в обратна посока. Това помага за предотвратяване на запушване на каналите.

Полезни съвети

Опитайте се да почиствате ротора редовно. Налейте кафеените зърна в бункера на малки порции, за да избегнете запушване на работното тяло на кафемелачката.