Logo decormyyhome.com

Как да отглеждаме кактуси

Как да отглеждаме кактуси
Как да отглеждаме кактуси

Видео: Cactus Lab: Направи си сам | Почва за кактуси 2024, Септември

Видео: Cactus Lab: Направи си сам | Почва за кактуси 2024, Септември
Anonim

Кактусите са едно от най-популярните стайни растения. Те са необичайни, имат оригинална форма и много цветове. Въпреки че тези растения се считат за непретенциозни, но за да се чувстват страхотно, е необходимо да се създадат благоприятни условия за тях. От какво се нуждаят кактусите и как да ги размножават?

Image

Инструкция за употреба

1

Ако току-що сте закупили кактус, внимателно го прегледайте за дефекти. Ако откриете някаква болест или вредители, лекувайте с подходящото лекарство. След това растението трябва да бъде поставено под карантина за около месец. За да направите това, покрийте кактуса с парче пластмасов филм.

2

Повечето видове кактуси обичат светлината, например, белокоси и изобилно покрити с тръни. Следователно те трябва да бъдат разположени в светлата част на стаята. Правейки това, опитайте се да избягвате пряка слънчева светлина. Бодлите круши и зелените кактуси се чувстват чудесно на умерено слънце. За някои от тях, като филокактус, е необходима полумбра. И има кактуси, които растат най-добре на сянка - това са зигокактуси, рипсалис и други.

3

Поливането на кактуси зависи от времето на годината, възрастта на растението, стайната температура. Така че, кактусите се нуждаят от обилно поливане през пролетта и лятото. Колкото по-голям е саксията, в която растат кактусите, толкова по-рядко трябва да се поливат. Водата за напояване трябва да е топла, на 2-3 градуса над температурата на въздуха. В никакъв случай не позволявайте почвата да изсъхне, в противен случай корените могат да изсъхнат. Много полезно е да пръскате кактуси. Експертите също съветват от време на време да ги поливате със слаб разтвор на манган и лимонена киселина.

4

През зимата кактусите започват да почиват. Следователно, по това време на годината е необходимо да се ограничи поливането на растенията. Веднъж на всеки 10 дни ще е достатъчно. Също така е желателно температурата в помещението да се поддържа в рамките на 15-18 градуса. Някои видове кактуси обаче издържат на много ниски температури и през зимата могат да се съхраняват в неотоплявани помещения.

5

Кактусите се размножават чрез семена и резници. При отглеждане на семена от кактус, сеитбата е най-добре през април или първата половина на май. Обикновено издънките се появяват на 5-7-ия ден. Контейнер с големи дренажни отвори е най-подходящ за сеитба. Напълнете саксията със земя, засадете семената и я поставете в топла вода. По този начин водата през отводнителните отвори ще навлажни земята. Когато се появят издънки, сеитбата се прехвърля на светло място. Мариноването на разсад трябва да се извърши след появата на първите тръни.

6

Резниците на кактуси се правят най-добре през пролетта или началото на лятото. Издънките на растението могат да служат като издънки, а листният кактус - листа. Те трябва да бъдат нарязани с остър нож и да се изсушат добре. След това засадете в пясък на дълбочина около 1 см и покрийте с буркан. Щом растението се е вкоренило, започнете да го поливате бавно.