Logo decormyyhome.com

Как работи индикаторната отвертка

Как работи индикаторната отвертка
Как работи индикаторната отвертка

Съдържание:

Видео: Активная индикаторная отвёртка 2024, Август

Видео: Активная индикаторная отвёртка 2024, Август
Anonim

Индикаторната отвертка е удобно и просто устройство, което ви позволява да установите наличието на напрежение в електрическата мрежа. Някои модели са в състояние да открият дори отворена верига. Те работят на принципа: контакт, кондензатор, индикатор. Напрежението се прилага към контакта на отвертката, преминава през кондензатора и влиза в индикатора.

Image

Индикаторната отвертка може да ви бъде полезна, когато е необходимо да се извърши работа с електрически вериги, да се определи фазата или неутралният проводник и да се открият повреди в мрежата. Такова устройство се използва както за битови цели, така и за решаване на професионални проблеми. Възможностите зависят от сложността на модела и съответно от цената на продукта.

Има 3 основни типа индикаторни отвертки:

- с неонова крушка;

- с LED;

- с електронно табло.

Винтоверти с неонова светлина

Принципът на използване на най-простия модел е следният: с върха на отвертка те докосват повърхността на проводника (например клема в гнездото) и пръст затяга контакта върху изолационната дръжка на индикаторната отвертка. В този случай електрически ток влиза в жилото на инструмента, преминава през резистор и се подава към контакта на крушката.

В схемата на работа съпротивлението на човешкото тяло и неговият електрически капацитет са пряко включени, тъй като контактът с отвертката е затворен с пръст. Всъщност човек действа като кондензатор.

Ако има напрежение, тогава неоновата крушка ще светне, в противен случай няма да настъпят промени. Такъв отвертка ще фиксира електрическа верига с напрежение над 60 волта и това е значително ограничение.

LED индикаторни отвертки

LED отвертките работят точно като неонови. Основната разлика, която говори в полза на неоновия модел, е способността му да реагира на напрежения под 60 волта.

Предлагат се устройства с батерия, оборудвани с биполярен транзистор. Такива отвертки могат не само да определят фазата и отворената верига, но и да открият точката на повреда в проводника. Има модели, които могат да улавят микровълнова радиация.