Logo decormyyhome.com

Как сами да промиете сплит система

Как сами да промиете сплит система
Как сами да промиете сплит система

Съдържание:

Видео: Микропроцессоры и "умные" вещи / Встроенные системы, IoT и язык С / Интвервью с Design Engineer 2024, Юли

Видео: Микропроцессоры и "умные" вещи / Встроенные системы, IoT и язык С / Интвервью с Design Engineer 2024, Юли
Anonim

Трудно е да си представим съществуването без възможност за климатизация в летните горещини. Но за да може къщата винаги да има животворна прохлада, разделената система изисква редовни превантивни грижи. По-лесно е да поканите съветник за тази цел, но ако знаете как сами да изплакнете оборудването, можете да спестите значителна сума пари.

Image

Големите обеми въздух, преминаващи през вътрешните и външните тела на климатика, съдържат включвания под формата на прах и малки отпадъци, които се утаяват като мръсотия върху частите на устройството. При липса на редовно почистване на оборудването това води до появата на неприятни миризми и външен шум по време на неговата работа и влияе върху качеството на охлаждане или нагряване на въздушния поток. Освен това необработените филтри стават местообитание на кърлежи и различни вредни микроорганизми.

Почистване на вътрешното тяло на сплит системата

Почистването на сплит системата трябва да се извършва най-малко 2 пъти годишно. Обикновено това се прави през пролетта, преди началото на летния период, а след края му - преди настъпването на зимата. На първо място, въздушните филтри се отстраняват от устройството. За целта отворете горния капак на климатика и внимателно ги извадете от задържащите крепежни елементи. Мрежите за филтрация се измиват под мощно налягане на водата и накрая се измиват с топла сапунена вода и се оставят да изсъхнат. След това вентилационните отвори, разположени в горния капак, се почистват старателно, през които въздухът навлиза във вътрешното тяло.

Тогава ротационният вентилатор се почиства. Преди това действие трябва да покриете пода с филм или стари вестници. Сапунен разтвор се нанася върху лопатките на вентилатора и устройството се включва за няколко минути. Когато повечето от замърсителите излязат от устройството, почистването на остриетата завършва с четка, потопена в същия сапунен разтвор. Преди измиване електронните части трябва да бъдат покрити с целофан.