Logo decormyyhome.com

Как да заточим нож

Как да заточим нож
Как да заточим нож

Видео: Заточване на ножове за начинаещи. 2024, Септември

Видео: Заточване на ножове за начинаещи. 2024, Септември
Anonim

Основното качество на добрия нож е рязкото заточване. Целта на този артикул е безсмислена, ако острието е затъпено или неправилно заточено. Наистина остър нож може равномерно да отреже лист хартия за писане, кичур коса, дълго перо на тегло без никакви механични движения.

Image

Ще ви трябва

  • - стоманена / керамична пръчка (мусат);

  • - камъче / камък;

  • - шкурка.

Инструкция за употреба

1

За висококачественото заточване на ножове у дома ще ви бъде полезен добър дрозд. Най-идеалният вариант е диамантът. Измийте и подсушете ножа. Пригответе работната повърхност, седнете на масата, така че нищо да не пречи на движенията ви.

2

Дръжте ножа с острието далеч от дръжката под ъгъл от строго 20 °. Опитайте се да не променяте ъгъла, действайте плавно, без суетене. Отмести ръката си от себе си, сякаш режеш молив. За равномерно натоварване на ножа с другата ръка, дръжте острието под желания ъгъл отгоре.

3

Започнете да заточвате на щангата от дръжката на ножа, като постепенно се придвижвате към закръгления си нос. Уверете се, че ножът остава на шлифовъчната лента без прекъсване, дори когато сте приключили да се движите. Когато достигнете върха на ножа, повдигнете дръжката, това ще спести ъгъла на заточване.

Image

4

Не натискайте инструмента твърде много. Процедурата на заточване ще я ускори малко, но няма да ви позволи да поддържате правилния ъгъл. Освен това, прекомерното усърдие ще ускори износването на щангата. След като заточите едната страна, направете същото с другата страна в същия ред.

5

Ако острието само леко е загубило остротата си, мусатът ще помогне да се отстрани този проблем. Няколко пъти под ъгъл изтеглете нож по този файл от керамичен или стоманен прът и продуктът ще придобие предишната си острота.

6

Не се препоръчва използването на шлифовъчни колела на високоскоростно шлифовъчно устройство за заточване на ножовете у дома. На такова оборудване, по време на контакт с бързо движещ се камък, ножът се загрява бързо. Факт е, че всеки нож вече е закален при определена температура и допълнителното нагряване може безнадеждно да съсипе острието.

7

Освен това, ако няма желание често да смилате ножове, не използвайте домашни острилки за тези цели. Те наистина ви позволяват бързо да постигнете резултата, но след такова заточване, ножът се тъпче много пъти по-бързо. Причината за това е бързата абразия на стоманата, както и липсата на умения и способности да държите острието под прав ъгъл. Това води до изтъняване на острието, счупени краища и чипове по режещия ръб.

Полезни съвети

Внимателно проверявайте качеството на заточването - повърхностните и особено дълбоки разрези от много остър нож причиняват обилна загуба на кръв, болят дълго време и не лекуват.

как да се изострят ножове таласъм