Logo decormyyhome.com

Как да засадите петуния

Как да засадите петуния
Как да засадите петуния

Съдържание:

Видео: Как да засадим дребните семена на петунии върху сняг и защо? 2024, Юли

Видео: Как да засадим дребните семена на петунии върху сняг и защо? 2024, Юли
Anonim

Красивата петуния е най-добрата декорация на многобройни цветни лехи и балкони. Тя дава ярки каскади от цветя от началото на лятото до самите студове, щедро споделящи красота и изтънченост. Нейните цветя радват окото с най-различни цветове. Петунията може да се нарече едно от най-популярните цветни растения.

Image

Семена и резници

Петунията е многогодишна билка от Южна Америка, в рода на която има повече от 25 вида. В нашия климат петуниите се използват като едногодишни, така че всяка година те трябва да се засаждат отново. Петуния обича глинести и песъчливи глинести почви, но може да расте във всякаква плодородна почва.

Петуниите най-често се засаждат със семена. Семената на растението са много малки - от 0, 5 мм в диаметър. Разсадът също е миниатюрен, така че трябва да обърнете много внимание на разсада и да осигурите правилна грижа, за да не загинат.

Семената могат да се засяват на разсад от края на февруари до средата на март. Процесът на сеитба се извършва на повърхността, без засяване на семената в земята. Ако бъдат поправени, дори не дълбоко, няма да поникнат. Препоръчително е да сеете рядко, така че разсадът да не потиска един друг. Преди сеитбата почвата се дезинфекцира с разтвор на калиев перманганат. Под филм или торба се поставя контейнер със засяти семена.

Има начин да сеят семена от петуния в снега. Сняг се събира на улицата и се полага върху повърхността на субстрат, приготвен в саксия. Разстелете семената отгоре. Когато снегът се стопи, той привлича семената в почвата, като същевременно я навлажнява.

За покълването на семената температурата е необходима над стайната температура. Обикновено издънките започват да се появяват след 7-10 дни. Разсадът на петуния, отглеждан в почвата, се засажда след края на пролетта и връща студове. Когато засаждате на цветна леха, незабавно оставете разстояние между растенията 20-40 cm.

Можете да засадите петуния по метода на резници. По-добре е да използвате не върховете на леторастите, а страничните клони с дължина 7-10 см. Те не са отрязани, а сякаш усукани в основата. Резниците са добри за засаждане на петунии през лятото - резниците лесно образуват корени. Но засадените резници трябва да бъдат защитени с филм дори през лятото.

Условия на задържане

Оптималната температура за петунии е +22 … 25 ° C. Те добре понасят пряка слънчева светлина, но в същото време трябва внимателно да следите нивото на влажност. В сух, горещ сезон цветята се нуждаят от повече влага. Поливането се извършва, тъй като почвата изсъхва само под корена (не по листата).

За правилния метаболизъм и комфортните условия на растеж растенията се нуждаят от добро осветление. При липса на светлина с обилен цъфтеж няма да чакате, а храстите ще бъдат тъпи и мудни.

Петуния обича торенето с азот и комплекс от торове, което трябва да се прави поне три пъти на сезон. За да може вашите петунии да цъфтят до най-студеното, освен горната превръзка, водата и осветлението, трябва непрекъснато да разрохквате и да плевите почвата.

Свързана статия

Как да храним разсад петуния за растеж