Logo decormyyhome.com

Как да почистите ютията отвътре и отвън: съвети, които действат

Как да почистите ютията отвътре и отвън: съвети, които действат
Как да почистите ютията отвътре и отвън: съвети, които действат

Съдържание:

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Септември

Видео: ПОЧИСТЕТЕ ЛЕСНО ВАРОВИК (Пералня, кана за вода) 2024, Септември
Anonim

Домакинството отвън изглежда просто и незабележимо. В действителност обаче това далеч не е така. Често задължава домакините да притежават цял ​​набор от специфични знания и умения, само благодарение на които чистотата, реда и комфортът се поддържат в къщата. Ярък пример за това може да бъде грижата за домакински уреди като желязо. Така че, струва си да разберете как да почистите ютията у дома.

Image

Понякога се случва това нещо, което е постоянно необходимо във всяка къща, започва постепенно да се замърсява, което, разбира се, веднага се отразява на качеството на работата му. Мога ли да почистя ютията у дома? В такава ситуация е необходимо да се проведе диагностика у дома и според резултатите от него да се избере един или друг метод за почистване на ютията.

Диагноза: почистете ютията отвътре или отвън

Трябва да се помни, че ютии могат да станат мръсни отвън и отвътре. В първия случай огнища на замърсяване или непрекъснато замърсяване, причинено от изгарянето на прахови частици и тъкани от влакна към него, ще бъдат видими върху стоманената подметка на желязото. Така че, трябва да почистите ютията отвън. Този тип замърсяване се установява чрез външна проверка на оборудването.

Вътрешното замърсяване на желязото се проявява като правило в процеса на неговата директна работа, а именно, когато не трябва да се отделя пара, но ръждата или плътните люспи с неразбираем произход се отделят от желязото заедно с парата. По правило това се дължи на факта, че в желязото не се дестилира или филтрира вода, както се изисква от инструкциите за експлоатация, а обикновена от чешмата. Тя изисква вътрешно почистване на ютията.

Как да почистите ютията отвън

Специален молив ще ви помогне да почистите желязото от външни примеси. Химически активните вещества, съставляващи състава му, незабавно разтварят замърсяването от горещата подметка на желязото. Недостатъкът на този метод е само неприятната остра миризма, която излъчва молив при нагряване.

Друг начин да върнете подметката на ютията до предишната й гладкост е да я почистите със сол. Фината сол трябва да се изсипва върху ненужен вестник под формата на слайд. Загрятата подметка на ютията трябва да се задвижва със сол. Щом започне да се стъмва, това означава, че желязото се почиства.

Как иначе мога да почистя ютията

Обикновената сода също може да удължи живота на желязото. Трябва да се смеси с малко количество от всеки препарат, да се нанесе върху подметката на ютията и да се разтрие обилно с гъба. Ако замърсяването не изчезне веднага, можете да оставите подметката, напоена с този разтвор за известно време, и след това да повторите процедурата за почистване на ютията.

Оцетът също е един от наличните методи за почистване на железни подметки. Необходимо е да навлажнете памучна кърпа с нея и да опитате да премахнете замърсяването с нея. Ако е необходимо, тъканта може да бъде многократно навлажнена с оцет.

Общото правило за всички методи за външно почистване на ютията е да изплакнете (избършете) подметката след почистващото средство с влажна кърпа. В противен случай има възможност случайно да оцветите продукта с остатъците от този продукт по време на гладенето.

Как да почистите ютията отвътре

Специални инструменти, които могат да бъдат закупени в магазина, ще помогнат за почистване на ютията отвътре. Следвайки техните инструкции, можете доста добре да промиете вътрешната железна система.

Доста често производителите осигуряват специална система за почистване на ютии. За целта има специален бутон върху тялото на желязото. Следвайки указанията в инструкциите, а именно чрез нагряване на ютията до желаната температура и натискане на бутона за почистване, всяка домакиня може без усилия да приведе в ред домашния си асистент.

Ако везната все още не се измие от ютията, можете да я разглобите и да измиете всички части на ръка. Ако обаче не сте напълно сигурни в техническите си умения, може да е по-добре да поверите специалистите за почистване на ютията.