Logo decormyyhome.com

Как да премахнете петна от сок

Как да премахнете петна от сок
Как да премахнете петна от сок

Видео: Как да премахнете петно от килим, мокет или мека мебел? 2024, Юли

Видео: Как да премахнете петно от килим, мокет или мека мебел? 2024, Юли
Anonim

Петната от сок са най-трудни за отстраняване. Разбира се, много зависи от зеленчука или плодовете, от които е направен, както и от неговата естественост. Така например петна от нар, домат и боровинки сок (особено ако са прясно изцедени) се измиват много трудно.

Image

Ще ви трябва

  • - вряща вода;

  • - средство за отстраняване на петна;

  • - прах;

  • - амоняк;

  • - вода;

  • - памучна подложка;

  • - калиев перманганат;

  • - оцет;

  • - водороден пероксид.

Инструкция за употреба

1

Петната от сок трябва да се измият веднага след появата им. Не отлагайте с тази процедура. В крайна сметка, колкото повече време минава от момента, в който се появи дадено петно, толкова по-трудно ще се отървем от него. След като откриете замърсяване, поставете вряща вода, за предпочитане най-малко 3-4 литра.

2

След като водата заври, поставете замърсената вещ във ваната или я задръжте над нея. Изсипете вряща вода бавно върху замърсената зона. Не използвайте почистващи или почистващи препарати. След няколко минути петното ще започне да избледнява.

3

Малко вероятно е старите петна да бъдат премахнати толкова бързо. Следователно човек трябва да действа по различен начин. Вземете средство за отстраняване на петна, подходящо за материала, който планирате да почистите. Поставете прането във ваната. В близост не трябва да има други обекти, в противен случай може да ги развалите. Изсипете отстранителя върху петното и оставете за няколко минути (можете да намерите точното време на опаковката).

4

Вземете прах, който е подходящ за премахване на петна. Или добавете средство за отстраняване на петна към обикновен прах. По-добре да приемате продукти, които нямат хлор. Например BOS, Chirton или Klar. Замърсеното нещо трябва да се измие внимателно. Това може да стане ръчно или в пералнята.

5

Смесете амоняк и вода в равни пропорции. Вземете памучна подложка, накиснете я в получения разтвор и избършете петното. След това измийте предмета по обичайния начин. Към праха може да се добави и средство за отстраняване на петна без хлор.

6

Ако сокът падне върху бяло или оцветено нещо, разредете кристалите на калиев перманганат в оцет. Трябва да имате тъмен разтвор, който наподобява сок от цвекло. Накиснете памучна подложка в получената течност, след което избършете предмета с нея. Избягвайте попадането на манганови кристали върху тъканта.

7

Петното ще потъмнее много бързо, но не се страхувайте. Нанесете водороден прекис върху чиста памучна подложка. И избършете петното с него, докато се обезцвети. След това измийте предмета по обичайния начин.