Logo decormyyhome.com

Как да почистите самовара от сажди

Как да почистите самовара от сажди
Как да почистите самовара от сажди

Видео: УДИВИТЕЛЬНЫЙ СПОСОБ, как очистить сковороду, кастрюлю, скороварку из алюминия ОТХОДАМИ 2024, Септември

Видео: УДИВИТЕЛЬНЫЙ СПОСОБ, как очистить сковороду, кастрюлю, скороварку из алюминия ОТХОДАМИ 2024, Септември
Anonim

Незаменим атрибут на руската чаена церемония се счита за самовар. Градските жители използват електрически самовари, които лесно се мият. Но ето един истински селски самовар, за разпалването на който се използват въглища, дървени стърготини или шишарки, е доста трудно да се почисти от сажди.

Image

Ще ви трябва

  • - почистващ препарат за метал;

  • - препарат за миене на съдове;

  • - гъба за миене на съдове;

  • - зъбен прах;

  • - 10% амоняк;

  • - вода;

  • - алкохол, терпентин или метилиран спирт;

  • - прах тебешир;

  • - почистващ прах.

Инструкция за употреба

1

От литературни източници е известно, че преди самоварите са били почистени с бити тухли. Днес той е напълно заменен с някакъв абразивен прах, използван за почистване на мивки и дъски. За да почистите самовара от сажди, нанесете праха върху твърдата страна на гъбата за миене на съдове и разтрийте повърхността добре с кръгови движения. Изплакнете праха с вода.

2

В домакинството или в специализиран магазин "самовар" купете инструмент за почистване на метални повърхности. По правило те са опаковани в пулверизатори и след нанасяне ще е необходимо да изчакате няколко минути, за да се разтворят замърсяванията и саждите. След това измийте самовара с гъба с препарат за миене на съдове и го избършете със суха ленена кърпа.

3

Ако сте собственик на стар самовар, за производството на който са използвани бронз, купроник, месинг, никел, хром, злато или сребро, тогава е по-добре да не използвате абразивни прахове, за да го почистите, за да поддържате покритието блестящо. Ще ви е необходим продукт, съдържащ фино разделени вещества: креда, силикагел, диатомит, както и органични разтворители, восък, амоняк.

4

Обработете хромирана или никелова повърхност с прахообразна креда, нанесена върху кърпа, измийте с топла вода и сапун. Избършете позлатения самовар с мека кърпа, потопена в алкохол, терпентин или метилиран спирт.

5

Полирайте лъскавите страни на самовара с разтвор на вода, зъбен прах и 10% амоняк. Разредете го в съотношение 3: 1: 2. Нанесете тази смес върху мек парцал, за предпочитане кадифе или кадифе. Разбира се, ще трябва да работя усилено, но самоварът ви ще бъде като нов.

Обърнете внимание

Магазините предлагат богат избор от инструменти и препарати за почистване на метални изделия. Не използвайте тези, които съдържат мощни киселини. Преди да закупите продукта, запознайте се с неговия състав.