Logo decormyyhome.com

Как да избелваме памука

Как да избелваме памука
Как да избелваме памука

Видео: Как отбелить Adidas Superstar (НИТИ И ТКАНИ ВКЛЮЧЕНЫ) 2024, Юли

Видео: Как отбелить Adidas Superstar (НИТИ И ТКАНИ ВКЛЮЧЕНЫ) 2024, Юли
Anonim

Продуктите от памучна тъкан от многократни пране пожълтяват и стават неприятни. Ако сте пробвали всички средства без резултат, избелването ще помогне да върнете нещата в белота.

Image

Ще ви трябва

  • - 3% водороден пероксид;

  • - терпентин;

  • - пералня;

  • - голям тиган емайлиран или алуминиев;

  • - дървени щипки;

  • - термометър.

Инструкция за употреба

1

Избелвайте с кислород

Предимството на такива избелвания е възможността да се обработват не само бели, но и цветни памучни тъкани. Предварително измийте. Накиснете мръсни неща в продължение на няколко часа на прах или ги обработете в пералнята с опция „Предварително измиване“ - ще се отървете от общо замърсяване. Пригответе избелващ разтвор с водороден прекис. Загрейте вода с прах за пране до 60 градуса и изсипете течност в нея (1 чаша на 10 литра вода). Поставете прясно измити памучни продукти в тавата и донесете разтвора до 100 градуса - белината е ефективна при високи температури. Постоянно бъркайки, сварете ги 15-20 минути. Извадете предметите, изплакнете обилно с топла, а след това с хладна вода и изсушете.

2

Използвайте продукт на основата на хлор за избелване

Популярно лекарство от тази група е "Бяло". Обработката на неща с такъв белина не изисква кипене и е възможна в студена вода, но може да се използва само за тъкани от бял памук. Измийте нещата ръчно или в машината и без изплакване подгответе за обработка. Загрейте водата в тенджера до 40-50 градуса и изсипете в нея избелващ агент (1/3 чаша на 10 литра вода). Разбъркайте разтвора и потопете прането в него за 20 минути. След избелване, изплакнете го в топла, а след това в студена вода до пълното отстраняване на острата миризма.

3

Избелвайте памук с терпентин

Bleach може да се използва не само по време на измиване, но и при накисване. Пригответе избелващ разтвор на базата на: 5 супени лъжици терпентин в 5 литра вода с 2 супени лъжици прах. Накиснете измитото пране в него за 5 - 8 часа и го коригирайте, за да не излезе. Изплакнете нещата с много вода.

Обърнете внимание

Когато използвате пералня, съдържащият кислород белина може да се добавя към гореща вода само в модел с барабан с най-голямо зареждане.

Полезни съвети

Използвайте само бели съдържащи пресни кислород - след 3 месеца тяхната ефективност се намалява наполовина. За равномерно избелване непрекъснато движете продуктите в разтвор.