Logo decormyyhome.com

Как да организираме почистването на дома ефективно и с минимални усилия

Как да организираме почистването на дома ефективно и с минимални усилия
Как да организираме почистването на дома ефективно и с минимални усилия

Видео: 20 Decor Projects That Will Upgrade Your Home 2024, Юли

Видео: 20 Decor Projects That Will Upgrade Your Home 2024, Юли
Anonim

В интернет е популярен вицът: „Бих искал да се прибера и да натисна бутона за запазване. Всъщност почти всяка домакиня е изправена пред въпроса да организира процеса на почистване по оптимален за нея начин. Често искам да изразходвам възможно най-малко ресурси (време, усилия) за този процес, да и е важно чистотата и реда да се поддържат възможно най-дълго. Невъзможно? Това, разбира се, е идеалът, към който трябва да се стремите, и в същото време можете да направите нещо сега. Позволете ми да споделя личния си опит.

Image

1. Mopping нагоре. Съгласете се - колкото по-малко неща, толкова по-малко почистване. Не говоря за аскетизъм - подчертавам необходимостта да се отървете от ненужните, счупени неща, които не носят удоволствие, а само заемат място. Проведете одит във всички кабинети и разделете нещата на три категории: „оставете“, „дайте“, „изхвърлете“. Продължете стъпка по стъпка: днес започнете с чантата си, утре изпратете един рафт в килера, след утре - чекмедже в кухнята, след това - дрехи, после - обувки и т.н. и т.н. Прекарвайте 10-15 минути на ден в определен сайт - и ще видите как вашата къща постепенно ще се промени към по-добро. Оставете само онези неща, от които се нуждаете и които харесвате. Благодарете на нещата, с които сте решили да се сбогувате. Често се случва хвърлянето на жалко. Помислете какво може да е свързано с това. Може би сте твърде „вкопчени“ в миналото. Готови ли сте да освободите място за бъдещето, за онези неща, които бихте искали да поканите в живота си? Случва се оправдания от рода на „Аз ще нося това нещо у дома“ или „Ще занеса тази дефектна единица в страната“, но не сме ли достойни да се обличаме прилично, красиво и с вкус у дома, а в страната бяхме заобиколени от обслужващи и приятни предмети? Има и изкушението да прехвърлите боклука от едно място на друго (например да го поставите на балкон или да го занесете на родители), така че е по-добре да оставите неща, които са ненужни веднъж завинаги. За вдъхновение би било чудесно да прочетете книгата „Магическо почистване“ на Мари Кондо и да гледате едноименния филм (Мари Кондо - специалист по почистване, автор на собствената си система). Освен това ме насърчиха да участвам в маратона за пречистване (в един от сайтовете на съмишленици), в рамките на който всеки ден обръщахме внимание на определени райони на апартамента и преброихме броя на изхвърлените неща - до края на маратона сметката отиде на хиляди, тъй като броихме и големи неща, т.е. и малки парчета.

2. Съхранение. След raslamyvaniya неизбежно повдига въпроса за съхранението на нещата. Всяко нещо трябва да има свое място. Ако го връщате там всеки път след употреба, проблемът с разпръснатите неща ще бъде решен - те просто няма да бъдат. Мари Кондо означава вертикално съхранение - и това е добро решение. Вертикално подредените неща заемат много по-малко място. Но не винаги има време да сгъвате дрехите по този начин. Въпреки това систематизирането на това, което наистина систематизира, е просто задължително. Най-вероятно ще трябва да закупите специални устройства за удобно съхранение на вещи - папки за документи, буркани за подправки, кутия за съхранение на материали за творчество, чанта за играчки и т.н. Дори и най-напредналите домакини не се колебайте да използвате празни кутии за обувки за съхранение на дрехи или други неща - не се срамувайте и вие. И консервна кутия от бисквитки ще служи като отлична къща за конци и игли. Бъдете креативни! За мен схемата за сгъване на пакети в триъгълници веднъж се превърна в прекрасно откритие - благодарение на това ноу-хау две огромни чанти с пакети, превърнати в една малка чанта с спретнато сгънати триъгълници, бяха освободени в гардероба. Господарките предлагат все повече и повече нови начини за ефективно съхранение - периодично разглеждайте сайтове за домашна икономика и лети дама.

3. Принципът "редовно и малко". Има любовници, на които е по-лесно да почистват веднъж седмично и да отделят няколко часа за това. Не принадлежа към този тип. По-удобно ми е да чистя всеки ден в продължение на 15-20 минути. Този принцип е взет от системата на летящата дама - там също се препоръчва да се използва таймер, така че да няма изкушение да удължите почистването по-дълго. Таймерът контролира времето и ни позволява да оценим ефективността на нашата работа. Поради липса на таймер включих хронометъра. Правейки всеки ден и по малко, започнах да се справям по-добре, отколкото когато почиствах веднъж седмично. Жилището е удобно разделено на зони: кухня, тоалетна, баня, баня, коридор и др. Ако къщата е голяма, тогава такава система за поддържане на реда не изключва, за съжаление, голямо седмично почистване, но вече ще се проведе няколко пъти по-бързо, тъй като ние се грижим за поддържане на чистотата през цялата седмица.

4. Атрибути за почистване . По-рано подценявах почистващото оборудване и те могат значително да улеснят процеса на възстановяване на реда. Благодарение на системата „лети дама“ се срещнах със „синия моп“ и все още не се разделям с нея, струва ми се толкова удобна и функционална. „Синият моп“ се различава от колегите си по това, че разполага с гъба валяк и система за ръчно извличане. Лесно абсорбира вода - удобно е както да се измие, така и да се избърше пода с нея. Салфетки с микрофибър за миене на огледала и за мокро почистване са незаменими помощници на домакинята. Такива кърпички ще подредят огледалата без допълнителни средства, но само с вълна на ръката - това ще отнеме точно минута! Използването на ръкавици е задължително. Освен това, ръкавиците трябва да седят по размер, да са удобни и удобни, желателно е да имате памучен спрей. Важно е атрибутите за почистване да се харесват - тогава ще бъде по-приятно да се почиства.

5. Общо почистване. От време на време обаче е необходимо да се почиства в световен мащаб, на онези места, където няма как да се почиства седмично или месечно. Можете да направите това спешно или да добавите нещо допълнително всеки път по време на планираното почистване, „за компанията“. Наричам този метод "плюс един." Например, след приключване на ежедневното почистване, можете отделно да избършете вратите или дъските, да измиете с пералня и т.н., тоест да направите нещо, което надвишава плана.

6. Почистващи продукти. Доволни ли сте от домакинските химикали, които използвате? Може би бихте искали да използвате по-екологични продукти. След като си зададох този въпрос веднъж, преминах от използване на почистващ прах към използване на обикновена сода. Содата се справя добре със замърсяването на мивката, печката и други повърхности. Не забравяйте периодично да измивате и подновявате гъбите и салфетките, които използвате за почистване, в противен случай те могат да се превърнат в огнище на микробите. Използването на етерични масла за възстановяване на реда ще ви помогне да създадете приятна домашна атмосфера. Например, няколко капки мента могат да се добавят към водата при миене на подове, цитрусовите миризми са полезни за тоалетната стая (няколко капки в тоалетната), а ако капнете няколко капки върху ролка тоалетна хартия, тя ще е ароматна в стаята.

7. Планиране. За някои домакини планирането помага при подчертаването на елементите, които са завършени. За тази цел е желателно да използвате красив дневник, с който би било хубаво да работите, а не само списък със задачи на отделен лист хартия, въпреки че това също е ефективно. Ако почиствате "редовно и малко", тогава в дневника е удобно да фиксирате "зоната на деня" (например днес почистваме кухнята за 20 минути), претрупване (например изчистваме аптечката за 5 минути), допълнителен артикул - "плюс един" (например, избършете перваза на прозореца в стаята) и, може би, някое друго малко нещо за 3-5 минути, в случай че има време и възможност да направите нещо за доброто на къщата. При аварийно почистване можете просто да направите списък с необходимите случаи.

8. Почистването е нещо повече. Има такъв израз: „Почистването е благословение у дома“. Усетете как почиствайки къщата, буквално и образно измивате цялата негативна енергия. Почувствайте как къщата по време на процеса на почистване е изпълнена с любов и радост. Добре е да се молите по време на реколтата. Благоприятно е да говорите утвърждения, да пеете положителни песни, да слушате лекции или приятна музика.

Потърсете вашия индивидуален стил за възстановяване на реда в къщата и ще почувствате как пространството наоколо става по-удобно и хармонично.