Logo decormyyhome.com

Как да боядисваме палто

Как да боядисваме палто
Как да боядисваме палто

Видео: Как да рисуваме вълшебните блясъци / Mercedes-Benz пребоядисани с Най-лъскавите цветове в света 2024, Юли

Видео: Как да рисуваме вълшебните блясъци / Mercedes-Benz пребоядисани с Най-лъскавите цветове в света 2024, Юли
Anonim

Понякога е невъзможно да се намери подходящ цвят за плетене на прежда или естественият му цвят не подхожда. Пуловери, пуловери, ръкавици могат да бъдат плетени от домашна вълна, но всички продукти ще имат тъп, равномерен цвят. За да направите нещата ярки, можете да боядисате прежда в богати цветове.

Image

Ще ви трябва

  • - емайлиран тиган;

  • - трапезна сол;

  • - оцетна есенция;

  • - багрило;

  • - амоняк;

  • - термометър;

  • - гумени ръкавици;

  • - везни;

  • - сито;

  • - дървена пръчка;

  • - кабелът.

Инструкция за употреба

1

Пригответе разтвора на багрилото

Трябва да знаете теглото на преждата, за да изчислите количеството багрило, необходимо за получаване на желания цвят. Претеглете сухата прежда и, както е указано, запасете се с всичко необходимо. За да разтворите багрилото, го втрийте в малко количество топла вода. Разредете гъстата маса до 0, 5 литра, разбъркайте и прецедете през ситно сито или няколко слоя марля. Изсипете всичко в емайлиран тиган с топла вода (50 градуса), добавете 2 супени лъжици трапезна сол и разбъркайте добре.

2

Подгответе нишките за боядисване

Ако имате много вълна, разделете я на кожи от 100-120 грама. За да предотвратите заплитането им, разхлабете ги на няколко места с дебел памучен конец и измийте в пенеста сапунена вода. Измийте внимателно: не търкайте и не усуквайте прежда. Изплакнете в топла вода и подсушете.

3

Подгответе прежда за боядисване.

Сглобете го върху здрав, несинтетичен шнур или го окачете на интервали на дървена пръчка. Поставете чистата прежда в гореща вода за половин час, след което я спуснете в разтвор за боядисване за 10 минути, като я затоплите до 70 - 80 градуса. Вдигнете шнура с вълната от водата, добавете 1 супена лъжица оцетна есенция в тигана и отново потопете преждата в разтвора.

4

Загрейте разтвора до 100 градуса. За да боядисвате равномерно преждата, непрекъснато движете кожите и завъртете самия кабел през следващите 20 минути. След като изтече времето, отново вдигнете кабела с вълната от водата. Изсипете 1 супена лъжица оцетна есенция в тигана, разбъркайте и отново спуснете козунаците. Като постоянно се движите и завъртате шнура, дръжте го във вряща вода за 20-30 минути. След това сложете тигана от котлона и изчакайте разтворът на багрилото да изсветлее.

5

Ако не ви харесва дълбочината на цвета или козината е неравномерно оцветена, обработете я с пресен разтвор. Напълнете тигана с гореща вода, добавете оцетна есенция, сякаш боядисвайте, и сварете преждата си в нея. Изплакнете нишките в топла вода, подсушете върху дървена пръчка и ги навийте на топки.

6

Оцветете преждата в полутон

За да направите това, пригответе разтвор на багрило, както при равномерно оцветяване. Разточете суха прежда в хлабави топки и потопете в разтвор за боядисване. В зависимост от времето и температурните условия оригиналните комбинации от нюанси от един и същи цвят ще се появят върху нишките.

Обърнете внимание

Не боядисвайте прежда в един цвят в няколко партиди.

Полезни съвети

Обемът на багрилния разтвор трябва да бъде 20 пъти по-голям от теглото на преждата. Ако няма такъв капацитет, можете да използвате шнур или дървена пръчка. Опитайте качеството на багрилото върху малко количество прежда (30 g).