Logo decormyyhome.com

Как да тапетирате тавана

Как да тапетирате тавана
Как да тапетирате тавана
Anonim

Тапетът на тавана може да украси и съживи всяка стая. Повърхността на тавана отдавна се използва от интериорните дизайнери и осигурява добри възможности за създаване на привлекателен външен вид на стаята.

Image

Това може да се случи доста хармонично, ако комбинирате традиционните меки цветове с необичаен подход. Ярките тапети на тавана изглеждат красиви с необичаен модел или монохромен. Те са в състояние не само да украсят стаята, но и да изпълнят друга също толкова важна задача - помагат да се скрият малки дефекти на повърхността, пукнатини и неравности.

Инструкции за залепване на тапети на тавана

Ако преди не ви се е налагало да извършвате такава работа като залепване на тапет на тавана, опитайте се да се запознаете предварително с процедурата за неговото изпълнение.

Като начало трябва да се погрижите за добре стабилна платформа, на която ще бъде лесно да се изкачите, лесно е да се движите от място на място. Тя ще трябва да се изправи до пълния си ръст по време на лепенето, и това със сигурност трябва да се вземе предвид при избора или производството на конструкция.

Не забравяйте да се грижите за безопасността. Преди да започнете работа, изключете електричеството в стаята, отстранете окаченото оборудване, ако има голи проводници - изолирайте ги.

Работата трябва да се извършва на етапи:

1. По-добре е да залепите тапети на тавана не по дължина, а по ширина. Когато избирате нетъкан материал, не намажете самото платно, а повърхността, към която трябва да бъде притисната. Използвайте специално лепило за работа, което трябва да се разрежда в съответствие с инструкциите и след това да се нанася върху подготвената повърхност. Преди това можете да издърпате въжето успоредно на стената, за да се ориентирате - то трябва да бъде поставено на ширина, съответстваща на същата стойност върху ролката на тапета.

2. Таванните тапети е по-добре да се залепите заедно с асистент. Поставянето започва от ъгъла - краят на платното се поставя между тавана и стената и се подравнява в съответствие с предвидената ориентир. С помощта на гумена шпатула е по-удобно да натиснете тапета и да го подравните в ъглите.

3. Остатъкът от платното се разпределя по повърхността. Тапетът на тавана трябва да бъде добре залепен, след това трябва да отрежете излишъка и да отстраните остатъка от лепилото с влажна кърпа.

4. Същата операция трябва да се повтори с последващи платна. При залепването на тапета е необходимо внимателно да следите подравняването на шаблона върху съседни ивици. Навийте ставите с валяк - това ще помогне да ги свържете по-бързо.

5. В картините ще трябва да направите дупки за гнездата на полилея. Радиалните разфасовки се правят в кръг около мястото на изхода. Тогава ще трябва да отрежете тапета в основата на стъкления полилей. Всички остатъци от лепило се изтриват незабавно.

6. Когато тапетът на тавана достигне стената, лентата се спуска по повърхността й и се нарязва с нож.

Самозалепващите се тапети няма да бъдат толкова трудни, но е по-добре да не се извършва тази работа сама. Помощникът ще държи платното - така че ще бъде много по-удобно да работите с него.