Logo decormyyhome.com

Как да оградим малини

Как да оградим малини
Как да оградим малини

Съдържание:

Видео: Облейте этим кусты малины весной от всех вредителей и болезней! Чем обработать малину ранней весной? 2024, Юли

Видео: Облейте этим кусты малины весной от всех вредителей и болезней! Чем обработать малину ранней весной? 2024, Юли
Anonim

Поради специалната структура на корените, малините имат неприятна особеност - да се разпространяват в цялата градина. Ако не бъдат взети мерки навреме, младите малини могат да запълнят сайта за няколко месеца.

Image

За много градинари малините са истински „бич“ на сайта. Всяка есен те се сблъскват с него и всяка пролет храстът отново расте, дори повече от преди. Има няколко доказани и ефективни начина за ограждане на малини.

резитба

На първо място, редовно се препоръчва подрязването на храста. Подрязването на малини е процедура, която помага на растежа да не е толкова тотален. Малините се подрязват просто. Това се дължи на особеността на растението да образува култура върху двугодишни издънки, които умират след плододаване. Тогава те трябва да бъдат отрязани близо до земята (дори да се вземат малко по-дълбоко). Заедно с тях се отстраняват излишните, изсушени, слаби, повредени клони. Рязането се препоръчва през есента.

Всички кълнове от млад растеж, които се появяват около майчините храсти, трябва безмилостно да се отстраняват от корена или да се изрязват възможно най-дълбоко.

Ако малината е стара и пренебрегвана, това няма да е достатъчно. Тази процедура може дори да предизвика растежа на нови издънки. Може да отнеме няколко години, за да спретнат старата малина, през която ще трябва да се копаят упорити млади животни.

Коренова бариера

За да ограничат растежа на малини в района или да защитят съседите от него, опитни градинари използват следния метод. Покрай ред малини изкопайте тесен дълбок ров и поставете в него шисти, пластмаса, метал или покривен материал. Жлебът трябва да е дълбок - най-малко 70 cm.