Logo decormyyhome.com

Кой е най-добрият начин за заточване на ножове

Кой е най-добрият начин за заточване на ножове
Кой е най-добрият начин за заточване на ножове

Съдържание:

Видео: Заточване на нож на камък за начинаещи - /KAI Wasabi Black + Naniwa + отстъпка!/ 2024, Септември

Видео: Заточване на нож на камък за начинаещи - /KAI Wasabi Black + Naniwa + отстъпка!/ 2024, Септември
Anonim

Тъпите ножове в къщата са не само неудобни, но и изключително неефективни, а понякога дори и опасни. На пазара днес има огромен брой устройства, които са идеални за заточване. Но дори и най-простият острилка трябва да може да го използва правилно.

Image

Правилният избор на шлифовъчен камък

Сред многото начини за заточване на ножове най-често се използват естествени или изкуствени камъни. Съставът на изкуствени шлифовъчни камъни включва такива елементи като силиций, керамика, алуминиев оксид. Естествените камъни не са толкова трайни, колкото изкуствените. Имайки финозърнеста структура, те не са подходящи за много тъпи устройства. Изкуствените имат грубозърнеста структура от една страна и финозърнеста от друга, което прави тези устройства универсални. Естествените барове са изработени или от силиций, или от кварц.

Как да заточим ножовете

Първото нещо, което трябва да направите, е да смажете камъчето. За да направите това, нанесете масло или други вещества върху ножовете и оставете за около 15 минути, след това отстранете излишната смазка и плавно се придвижвайте последователно от двете страни по протежение на ножа. Първо трябва да обработите ножовете от грубата страна на шлифовъчния камък, а след това върху по-тънката.

За да заточите правилно ножовете, трябва да поставите острилката към острието под ъгъл от 20 градуса. Ако ножът е на лов, имате нужда от острота не на средна, а на силна степен. За да увеличат скучната устойчивост, тези ножове се заточват под ъгъл от 35 градуса. Готвачите и другите остри кухненски ножове, като правило, се изострят под лек ъгъл - 10-25 градуса. Тоест, колкото по-малък е ъгълът на заточване, толкова по-остър е ножът.

Необходимо е да се следват някои препоръки. Първо, заточете ножа в посока далеч от вас. Второ, няма нужда да се облегнете прекалено много на шлифовъчната машина.