Logo decormyyhome.com

Как да се отървем от мухъл в цвете

Как да се отървем от мухъл в цвете
Как да се отървем от мухъл в цвете

Видео: Как да се отървем от мухъла 2024, Юли

Видео: Как да се отървем от мухъла 2024, Юли
Anonim

Мухъл в саксии за цветя може да се появи по различни причини, вариращи от прекомерно поливане до трансплантация на цветя в замърсена с мухъл почва. Ако не вземете мерки, тогава разпространението на мухъл може да доведе до смъртта на цветето.

Image

Ще ви трябва

  • - саксия;

  • - почва;

  • - експандирана глина.

Инструкция за употреба

1

Най-лесният начин за унищожаване на мухъл в цветето е смяна на цялата почва. В този случай растението внимателно се отстранява от саксията, корените се освобождават от почвените остатъци и се проливат със слаб разтвор на калиев перманганат. Стара почва може да се използва само ако се калцинира във фурна при високи температури. Това ще отърве почвата от излишната влага и ще унищожи плесенните спори. Активният въглен се добавя към бъбреците като профилактично средство.

2

Преди да излеете почва в саксията, последната също трябва да се държи във фурната или да се залива с вряла вода. Това е възможно само с керамични саксии, ако мухъл се появи в цветя, растящи в пластмаса, е невъзможно да се гарантира липсата на гъбични спори в самия контейнер.

3

За да не се появи плесен в бъдеще, направете качествен дренаж. За да направите това, изсипете най-малко 1, 5-2 см разширена глина на дъното и вече поставете почвата върху нея и изкоренете растението.

4

Горната част на саксията може да бъде покрита със слой пясък или експандирана глина, върху тях се образува мухъл много по-рядко. В случай, че все още се появи мухъл, достатъчно е да изплакнете и калцинирате експандирана глина или да замените пясък.

5

Много по-лесно е да предотвратите появата на мухъл, отколкото да се борите с него. Затова направете правило да калцинирате новопридобитата или събрана почва в гората, в която се планира трансплантацията на растението. Това ще предотврати замърсяването на плесени на почвата.

Обърнете внимание

Правилното поливане на растението е важно: ако стаята е твърде мокра, тогава излишната вода може да причини мухъл. Когато се появи за първи път, можете да се ограничите до промяна на горната част на почвата.

Полезни съвети

Ако мухълът върху цветята причинява изсъхване, тогава е необходимо допълнително третиране на почвата с разтвор на фундаментациозол. От два грама вода се вземат 4 грама от веществото.