Logo decormyyhome.com

Как да се справим с оси в лозето

Как да се справим с оси в лозето
Как да се справим с оси в лозето

Съдържание:

Видео: How to weave a simple basket of willow twigs, start and do it. 2024, Юли

Видео: How to weave a simple basket of willow twigs, start and do it. 2024, Юли
Anonim

Лозарите използват няколко метода за борба с осите. Опушването с "течен дим" и поставянето на капани с отрова стръв се считат за най-ефективни. За да избегнете редовното почистване на тези контейнери, трябва да знаете как правилно да направите капан.

Image

Лозарите знаят какви оси могат да нанесат. След нашествието на тези насекоми загубите на реколтата винаги са големи. Особено активите на една оса в момент, когато гроздето започне да узрява и ако не се борите с тях, това заплашва загубата на по-голямата част от него.

Традиционни начини за справяне с оси

Най-популярният метод за унищожаване на оси е окачването на пластмасови бутилки с примамки, положени върху лозите. Тези капани се правят по следния начин: горната част на бутилката се отрязва и се вкарва в контейнера, така че да се образува фуния. Захарен сироп, мед, сладко се изсипват на дъното на бутилката, режат се резенчета ябълки или пъпеши. Привлечено от аромата на стръвта, насекомото лети в бутилката, но не може да го остави. Този метод за улов на оси е неудобен с това, че изисква редовно почистване на капаните.

По-ефективен метод за борба с оси е унищожаването на техните гнезда. Този метод се използва от всички производители на вино без изключение, но сложността му е, че не винаги е възможно да се стигне до тези къщи. Насекомите често ги изграждат на недостъпни места. Освен това трябва да можете да унищожите гнездата, в противен случай има голям риск да бъдете силно ухапани от оси.

Ето защо е по-добре да използвате следния метод за унищожаване на вредители: пригответе сладък сироп, изсипете го в пластмасова бутилка, поставете бутилка за пръскане на шията му и напръскайте растенията, които растат до гроздето, но не и самите лози и гроздове. Най-важното е да не забравяте да добавите инсектицид към стръвта. Оси, вкусили подобно лакомство, със сигурност ще умрат.

Ако не е възможно да пръскате растения наблизо, можете да продължите по следния начин. В местообитанията на оси, капаните трябва да бъдат окачени от полуразрязани пластмасови бутилки, към които е прикрепена жица или въже. Отровен сироп се излива на дъното на съда. Действа също толкова ефективно, колкото пръскането.

Като отрова можете да използвате лекарството "Актара" или всеки друг инсектицид, предназначен да контролира гъсениците върху овощните дървета. Опитните лозари поставят няколко тънки клонки в стените на пластмасовите контейнери. С тяхна помощ за осите беше по-лесно да стигнат до дъното на капана. Не е необходимо да почиствате капаните, тъй като оси, след като ги нахраните, ги оставете и умрете на друго място.