Logo decormyyhome.com

Как да се справим с болестта на картофите

Как да се справим с болестта на картофите
Как да се справим с болестта на картофите

Съдържание:

Видео: Гъбни болести по картофите заради проливните дъждове 2024, Юли

Видео: Гъбни болести по картофите заради проливните дъждове 2024, Юли
Anonim

„Картофена болест“ е най-често срещаната болест на хляба. Характеризира се с появата на особена сладка миризма, трохата на хляба става лепкава. За да се справите успешно с това заболяване, трябва да следвате тези препоръки.

Image

Причините за появата на "картофена болест" на хляба

„Картофената болест“ на хляба е резултат от жизнената активност на микроорганизмите. Неговите патогени включват бактерии, образуващи спори, наречени "картофена бацила". По принцип „картофена болест“ се наблюдава при пшеничен хляб с ниска киселинност. В този случай съдържанието на алдехиди и други съединения с остра гнилостна миризма рязко се увеличава в хляба. Трохата става лепкава и мокра, когато се счупи, се образуват нишки. Ако хлябът се съхранява в топли и влажни условия, трохата придобива жълто-кафяв цвят или кафяв цвят.

Бактериите на картофените пръчици са на повърхността на зърното. В процеса на смилане те се превръщат в брашно, а след това в тесто. По време на печене температурата в хляба достига 95-98 ° C, докато плесен, мая и вегетативни форми на бактерии умират, но остават топлинно устойчиви спори на картофени пръчици. Когато продуктите се охладят, настъпва интензивното им възпроизвеждане.

За развитието на картофени пръчици оптималната температура е 35-40 ° C, така че най-често хлябът се „разболява“ през летните месеци, а също и ако се съхранява в недостатъчно хладни помещения.