Logo decormyyhome.com

Еко-стил у дома: алтернатива на фабричната козметика и домакински химикали

Еко-стил у дома: алтернатива на фабричната козметика и домакински химикали
Еко-стил у дома: алтернатива на фабричната козметика и домакински химикали
Anonim

Екостилът не е просто модна тенденция на нашето време. Това е нов начин на живот, който насърчава здравето и околната среда. Въвеждането на принципите му в ежедневието е доста проста и евтина задача.

Image

Една от най-новите модни тенденции, която набира все по-широк темп, е ангажираност към еко стила във всички области на живота: в интериорния дизайн, използването на естествени строителни или декоративни материали, производството на модни дрехи и бижута, стремежът към здравословно хранене и спорт.

Но в опит да почувствате единство с природата, да станете по-близо до нея и да се отървете от задушаващите връзки на урбанизацията, не бива да забравяме, че подобен начин на живот предполага не само собствения комфорт, роден от удобни дрехи и стилен интериор, но и желанието да се сведат до минимум причинените щети човек по света.

Не е необходимо да ходите, за да спасявате полярни мечки или да тръгнете на протестен марш, посветен на затварянето на промишлени съоръжения. Достатъчно е просто да преразгледате ежедневните навици, заменяйки широко рекламираната козметика и почистващи препарати за домакинство с алтернативни вещества. Тази мярка ще помогне не само за поддържане на здравето и красотата, но и ще спести значителни средства от семейния бюджет.

глинени съдове

Така че дори и най-мръсните и мазни ястия могат лесно да се мият с обикновена горчица на прах или сода за хляб. Тези вещества не оставят незаличим, най-тънък повърхностно активен филм върху повърхността на чинии и чаши, който е толкова вреден за човешкото здраве.

Най-обикновеният трапезен оцет лесно се справя с котлен камък в чайник, елиминира плака от водопроводни елементи, в идеалния случай почиства кранове и други хромирани части. В допълнение, оцетът ефективно унищожава плесен, неутрализира праховите акари, премахва неприятните миризми и спомага за предотвратяване на запушвания в канализационните тръби.

измиване

Прах за пране на вълнени и копринени предмети успешно замества сухата горчица, добавя се директно в резервоара на пералната машина - важно е да запомните, че водата не трябва да е по-висока от 40 градуса, в противен случай горчицата ще се превърне в бучки, неподходящи за измиване. Горчицата на прах не само успешно изпира нещата, но и им придава свеж аромат.

Chintz или лен могат да се накисват в солен разтвор - той не само премахва мръсотията от тъканта, но и запазва яркостта на нейния цвят и структура на влакната. Солта не измива силно замърсените неща, ще трябва да използвате или корен от сапунен съд, който се продава в аптеките, или сапунени ядки.

почистване

Малко мехурче глицерин успешно ще помогне за полиране на мебелите, придавайки му блясък и свежест. В допълнение, тънък глицеринов слой, нанесен върху лакираната повърхност, има прахоотблъскващи свойства.

Можете да полирате с влажна кърпа, потопена в глицерин с капка лимонов сок, не само мебели, но и линолеум с паркет. Това ще помогне да се даде на пода чисти, свежи и да се маскират малки драскотини и ожулвания.

козметика

За измиване на мазна коса, сода или горчица на прах е идеална с изплакване с мека вода, в която се добавя малко количество оцет или лимонов сок.

Сухата коса с благодарност реагира на измиване с прясно яйце или кефир, а за нормална коса суроватката и ръжният хляб са идеални. Като балсам могат да се използват билкови отвари.

Индустриалните гелове за душ успешно заместват овесена каша, напоена с вода или мляко, пълнозърнесто брашно, куркума, разредени в топла вода до кашисто състояние. Такива гелове нежно почистват кожата, подхранват я и овлажняват, елиминирайки необходимостта от използване на кремове или мляко за тяло след душ.

Натуралната глина (с изключение на червената) е полезна като алтернатива на паста за зъби, скраб, фабрични маски за кожа на лицето. В допълнение, глината, натрошена на прах, добре почиства всякакви примеси, включително моторно масло, мазут или битум, като същевременно не оказва вредно или изсушаващо действие върху кожата на ръцете.