Logo decormyyhome.com

Почистване на домашни килими

Почистване на домашни килими
Почистване на домашни килими

Съдържание:

Видео: Фабрика за пране на килими гр. Бургас 2024, Юли

Видео: Фабрика за пране на килими гр. Бургас 2024, Юли
Anonim

Не бива да се разстройвате, ако внезапно на вашия килим се появят мръсотия или петна. Основното в този случай е да реагирате бързо, тоест да се справите с премахването на петна. Разбира се, можете веднага да инструктирате химическите препарати да приведат килима в правилна форма, но правилно, първо трябва да опитате да го направите сами. Всъщност в нашия арсенал има огромен избор както от съвременни химически продукти, така и от рецепти на баба.

Image

Как да премахнете петна по килим

За да увеличите шансовете за успех при почистване на килима, трябва да обърнете внимание на някои общи правила. И всъщност няма значение кой начин да изберете - народен или използвайки модерни средства за отстраняване на петна.

  • Първото и най-важно правило гласи, че е необходимо да се реагира бързо на всяка мръсотия. Пресните петна обикновено се отстраняват много по-лесно.
  • Първо трябва да премахнете частици от това, с което покритието е замърсено. Това трябва да стане със суха кърпа или хартиена кърпа.
  • За да избегнем увеличаване на площта на замърсяване, извършваме почистване от ръбовете до центъра.
  • Не нанасяйте препарат за почистване или петна директно върху килима, просто навлажнете кърпа или гъба, за да го почистите.
  • За да запазите купчината на килима непокътната, не прекалявайте с избърсването.
  • Не забравяйте да почистите повърхността с прахосмукачка или поне с влажна четка, след като петното се унищожи.

Как да премахнете петна от мастило

Петна от мастило или петна от химикалка се поръсват със сол, но само ако петното е засадено наскоро. Намокрете първо старото петно ​​с лимонов сок или алкохол и едва след това го измийте с всякакъв почистващ препарат, можете да използвате обикновен сапунен разтвор.

Има и друг начин: напръскайте лака за коса върху петното. Лакът се изсушава и след това петното се почиства с четка, която трябва да се измие в разтвор на оцет.

Как да премахнете петна от кръв

За да премахнете петна от кръв, първо пригответе разтвор. Разтваряме чаена лъжичка оцет (виното е по-добро) и чаена лъжичка от всеки препарат в литров буркан с вода. Прилагаме подготвения продукт върху петното и го оставяме да изсъхне напълно. След това просто го вакуумирайте.

Разтворът може да се приготви без оцет, а този, който не може да бъде отстранен, може да бъде отстранен с течен амоняк. По същия начин можете да премахнете петна от шоколад и сок.

Как да премахнете петна от чай

Image

Петната от чай, както и петна от кафе, какао, кока-кола, се отстраняват с амоняк. Просто го поставете върху гъба и избършете мястото на замърсяването.

Можете да добавите супена лъжица глицерин на литър вода и да избършете петната с това съединение.

Как да премахнете петна от вино

Петното от вино се намокри с оцет, след което без фанатизъм се разтрива с гъба. Първо можете да избършете петното с разтвор на прах, а след това с оцет.

Народните средства за отстраняване на петна от червено вино са малко изненадващи: препоръчително е оцветената зона да се напълни с бяло вино, след което да се измие с обикновена вода и да се напълни със сол.

Можете също да опитате да се преборите с петна от вино, като ги търкате с амоняк.

Как да премахнете петна от масло

За да премахнете мазните петна, трябва да накиснете дървените стърготини с бензин и след това да поръсите килима върху тях. При липса на дървени стърготини на ръка е възможно да се накисне нишесте с бензин. Ако не е наличен газ в подходящия момент, ще се опитаме да отстраним маслото с прах за пране, разтворен във вода.

По подобен начин ще премахнем петна от майонеза и други сосове от килима.

Как да премахнете дъвката

Преди да извадите дъвка или восък от килима, те трябва да бъдат замразени. За да направите това, поставете лед или сняг върху петното и след това вече втвърденото вещество се отстранява с нож, просто се изстъргва.