Logo decormyyhome.com

Печки за баня - кои са по-добри?

Печки за баня - кои са по-добри?
Печки за баня - кои са по-добри?

Съдържание:

Видео: DIY Night Routine Life Hacks! 30 DIY Hacks - DIY Makeup, Healthy Recipes & Room Decor 2024, Септември

Видео: DIY Night Routine Life Hacks! 30 DIY Hacks - DIY Makeup, Healthy Recipes & Room Decor 2024, Септември
Anonim

Пещите за бани са пълни с разнообразие - стомана и чугун, камък и тухла, газ, дърво, електрически. Повечето любители на леката пара ще използват печки на дърва с парогенератор и конвекция. А някои могат да изберат електрическа печка.

Image

На руския пазар са идентифицирани двама безспорни лидери в производството на пещи за баня - финландската компания Harvia и руската Teplodar. Harvia произвежда печки за сухи въздушни бани и сауни, а Teplodar прави висококачествени печки на дърва, които отговарят на всякакъв бюджет.

При избора на пещ човек трябва да се ръководи от такива критерии като изчисления обем на парното, желаното качество на парата, наличието или липсата на конвекция и горивния тунел.

Що за лека пара е?

Качествената пара във ваната е лека. Въздухът в парната стая не трябва да прегрява. Следователно пещта трябва да генерира прегрята фина пара, която се получава само ако камъните се нагряват до поне 500 градуса. Но тук друга опасност се крие в очакване - при такава температура на камъните въздухът в парната ще се нагрее над 100 градуса и парата ще бъде сурова. Печките на дърва, оборудвани с парогенератор, помагат да се справят с този проблем. Парогенераторът е метална камера, монтирана до пещта. Той се загрява по-бързо от камъните и осигурява същата лека пара в парната.

Със или без конвекция?

Следващият критерий е наличието на конвекция. В общ смисъл конвекцията е движението на въздуха в парна стая, когато охладеният въздух се спуска и навлиза отдолу под пещта, където отново се нагрява и отива нагоре. Това е процесът на смесване на слоеве горещ и студен въздух в парната, така че банята се загрява по-бързо. Фурна без конвекция трябва да се затопли за няколко часа. Конвекционните пещи между пещта и камъните имат празнина, през която тече въздух, което позволява нагряването на банята много по-бързо.