Logo decormyyhome.com

Каква е разликата между бавна печка и тенджера под налягане

Каква е разликата между бавна печка и тенджера под налягане
Каква е разликата между бавна печка и тенджера под налягане

Видео: Агнешкo шкембе - чорба. За сутринта след Великден:) Любимата касапска рецепта! 2024, Юли

Видео: Агнешкo шкембе - чорба. За сутринта след Великден:) Любимата касапска рецепта! 2024, Юли
Anonim

Оборудването, използвано за готвене, има различно предназначение и производителност. По-специално, съществуват значителни разлики между тенджера под налягане и бавна печка. Домакинята трябва да има представа за възможностите и границите на приложимост на тези полезни устройства, които значително улесняват работата в кухнята.

Image

Готварска печка под налягане влезе в ежедневието много отдавна, през последните десетилетия на 20 век. Този кухненски аксесоар е един вид саксия, обикновено изработен от алуминий. Готварската печка под налягане има плътно прилепващ капак, докато херметичността на конструкцията се постига чрез използването на уплътнения, изработени от термоустойчив материал. За надеждно фиксиране на капака, който трябва да издържа на значително налягане, са предвидени специални скоби.

По време на работа в тенджерата под налягане се създава достатъчно голямо налягане, което може значително да намали времето, необходимо за готвене. За да коригирате параметрите на устройството е оборудвана с клапанна система. Стегнатостта на конструкцията и високото налягане позволяват всички процеси да се извършват без достъп на кислород, следователно, окисляването на продуктите не се извършва.

Храната, приготвена в тенджера под налягане, запазва по-добре хранителните вещества и витамини.

Значителна разлика между тенджерата под налягане е, че след като сложите храна и започнете да готвите, устройството не може да бъде отворено. По тази причина ще бъде невъзможно да се прекъсне работният процес или да се направят промени в състава на ястието. Освен това, след като изключите тенджерата под налягане, трябва да изчакате, докато налягането вътре в конструкцията се върне към нормалното. В противен случай може да получите изгаряне. Ако трябва да отворите тенджерата под налягане по-бързо, първо трябва да освободите пара през клапана.

Бавната готварска печка обикновено има тяло и тиган или купа, поставени в нея, които стоят директно върху нагревателен елемент във формата на диск. Съвременните мултикукър са оборудвани със специален дисплей с сензорни контроли. Чрез задаване на програмата на клавиатурата, можете да изберете режима на работа на устройството, съответстващ на определена чиния. Самият микропроцесор ще следи поддържането на необходимите работни параметри. Специалните сензори издържат на необходимата температура, предотвратявайки прегряване или недостатъчно нагряване на храна.

Процесът на готвене в бавна печка не е толкова бърз, колкото в тенджера под налягане. Въпреки това, ако е необходимо, можете да пречите на работата на устройството, ако трябва да добавите някои съставки към храната си. Това е особено важно за тези ястия, чиито компоненти имат различно време за готвене.

Налягането в мултикукър не е твърде високо, така че домакинята винаги може да отвори капака, без да рискува да се изгори с пара.

Функционалността на мултикукъра е много по-широка. За разлика от тенджерата под налягане, това устройство може да се използва не само за задушаване, готвене и готвене на пара ястия. Тук също можете да пържите и печете. Отбелязва се, че вкусът на печени продукти, получени в бавна готварска печка, наподобява вкуса на сладкиши, приготвени в традиционна руска фурна.

Една от най-удобните функции на това техническо устройство е забавен старт. С други думи, домакинята може да постави необходимите продукти в мултикукър, да набере програмата на дисплея, да зададе времето и да получи желаното ястие до определеното време. Тази възможност е много привлекателна за тези, които трябва да приготвят закуска и вечеря.