Logo decormyyhome.com

Грижа за велосипедни вериги

Грижа за велосипедни вериги
Грижа за велосипедни вериги

Видео: Смазване и поддръжка на веригата на велосипеда - част 1, (BG) #5 2024, Юли

Видео: Смазване и поддръжка на веригата на велосипеда - част 1, (BG) #5 2024, Юли
Anonim

Обичате ли дейности на открито, да карате коня си. Но моторът ви се нуждае от постоянна грижа, включително веригата, която ръждясва и се замърсява. Тя започва да се върти плътно и скърца.

Image

Ще ви трябва

  • - ацетон

  • - пластмасова бутилка

  • - препарат за миене на съдове

  • - стиснете веригата

Инструкция за употреба

1

Велосипедната верига трябва редовно да се смазва. Веднъж месечно трябва да направите следната процедура: без да сваляте веригата от велосипеда, избършете я с мокър парцал, за да премахнете всички замърсявания. По-добре е да завъртите мотора нагоре, като го поставите на волана и седалката, завъртете педала с ръка, напръскайте мазнината на едно място по веригата. Сега вземете WD 40 грес и го верижете, за да го предпазите от корозия. След обработка на веригата WD 40 трябва да се вземе всякаква друга смазка. Подходящо силиконово или твърдо масло. Има специални смазки за мотора. Това е само превенция.

Image

2

Но се случва велосипедната верига да бъде доведена до плачевно състояние. В такава ситуация не можете да правите с обикновена грес. Първо веригата трябва да бъде премахната. На съвременните велосипеди той няма заключване, защото това пречи на превключването на предавките. За да премахнете, в такива случаи използвайте специален инструмент - стиснете веригата.

Image

3

Когато извадите веригата, я поставете в пластмасова бутилка (1, 5л или 2, 0л). Изсипете ацетон в около 1/4 от бутилката, завийте капачката и 3-5 минути. Разклатете добре. Тази процедура ще накисне дори най-изсушената кал. Развийте капака и изсипете ацетон (не можете да го източите, той се утаява и мръсотията се утаява на дъното). Повторете, ако е необходимо.

Image

4

След това напълнете бутилката наполовина с топла вода и изсипете почистващ препарат. Разклатете добре бутилката. Повторете процедурата, докато веригата е напълно чиста. След това изрежете бутилката и извадете веригата. Тя трябва да бъде добре изсушена. Можете да използвате сешоар или във фурната при най-малка температура. Не поставяйте в микровълновата! Когато веригата е напълно изсъхнала, тя трябва да бъде смазана. Вземете гъста грес, например, добро старо твърдо масло. Пръстете внимателно всяка връзка на веригата. Когато всичко е готово, поставете веригата на мястото си.

Обърнете внимание

Нежелателно е да изтръгнете една и съща верижна връзка 2 пъти, защото това отслабва механизма. Маркирайте сега избраната връзка, за да изберете следващия път.

Полезни съвети

Не забравяйте всеки месец да смазвате веригата, лагерите и амортисьорите.