Logo decormyyhome.com

Защо мига изключената енергоспестяваща лампа?

Защо мига изключената енергоспестяваща лампа?
Защо мига изключената енергоспестяваща лампа?

Видео: Bluetooth слушалки с микрофон - Media-Tech INDUS BT MT3590 - Преглед на теста за разопаковане 2024, Юли

Видео: Bluetooth слушалки с микрофон - Media-Tech INDUS BT MT3590 - Преглед на теста за разопаковане 2024, Юли
Anonim

Опитвайки се да обясним периодичните спонтанни проблясъци на изключената светлина, нека припомним, че енергоспестяващите лампи, които здраво са влезли в ежедневието ни, са най-често компактни флуоресцентни лампи (LLC) на популярните, така да се каже, E14 и E27 гнезда, най-близките роднини на прословутите „луминесцентни лампи ". И те имат същите проблеми.

Image

Как е подредена флуоресцентната лампа? Между два електрода, разположени в противоположните краища на стъклена тръба, напълнена със специална газова смес (при необходимост ще споменем фосфора), изгаря електрически дъгов разряд. Управлява се от специално оборудване, вградено в лампата: тя се стартира, държи се в границите на необходимото и безопасно.

Ето какво да научите или запомните: луминесцентна лампа има голямо вътрешно съпротивление, тъй като няма традиционен проводник между електродите - само инертен газ, леко „подправен“ с примес на живачни пари. И за да може електрически дъгов разряд да пробие тази газова смес чрез правилно затваряне на включената електрическа верига, пусковото оборудване трябва да му осигури оптимален старт. Неслучайно стартерът, използван в класическата схема за включване на флуоресцентна лампа, се нарича стартер. Неговата задача е да издава импулс за запалване на лампата и импулс с достатъчна продължителност. За образуването му има така наречената резонансна верига, създадена от кондензатора, включен в стартера. Ето това е за нас и е важно.

Факт е, че когато използваме флуоресцентна лампа във верига с превключвател „индикатор“, ние имаме в нея отделна електрическа верига, захранваща LED или неонови светлини. И в тази верига, разбира се, има електрическо напрежение, което кондензаторът на лампата (той е създаден за това!) Се натрупва малко по малко. Така лампата се зарежда постепенно - недостатъчно, за да светне, но достатъчно, за да се опита да го направи. Тук възниква спонтанна светкавица и лампата отново започва да натрупва заряд, за да се опита да запали отново. И отново, и още …

Друга възможност: ако нашият превключвател (макар и без индикация) не "прекъсне" фазовия проводник, а нулата, тогава е възможно енергоспестяващата лампа да мига отново.

Какво да правя Можете да замените мигащата LLK лампа с вграден мек стартер. В осветителни тела с няколко лампи можете да опитате да използвате конвенционална лампа с нажежаема жичка вместо една от енергоспестяващите лампи. Или откажете превключвател с индикатор (можете просто да „захапете“ LED веригата). Или правилно нулирайте прекъсвача (във фаза на скъсване на проводник). И накрая, „златният съвет“: свържете се със специалист.