Logo decormyyhome.com

Как да почистите дървена дъска за рязане

Как да почистите дървена дъска за рязане
Как да почистите дървена дъска за рязане

Съдържание:

Видео: Дъска за рязане - ВИДОВЕ КУХНЕНСКИ ДЪСКИ 2024, Септември

Видео: Дъска за рязане - ВИДОВЕ КУХНЕНСКИ ДЪСКИ 2024, Септември
Anonim

Дървена дъска за рязане абсорбира всички видове миризми от продукти много по-добре от, например, пластмаса или стъкло. Освен това частици от храната, които са невидими за окото, могат да останат върху него. Ето защо е необходимо внимателно да премахнете всякаква мръсотия от такава дъска за рязане.

Image

За да почистите дървената дъска за рязане от малки замърсители, използвайте обикновена гъба, течност за миене на съдове и гореща течаща вода. Но в случай, че режете сурово месо на дървена дъска, този метод няма да работи - тук е необходима по-щателна дезинфекция. Използвайте половина пресен лимон вместо гъба с пяна: просто избършете с нея повърхността на дъската за рязане, изчакайте няколко минути и я изплакнете под топла вода.

Лимонът не само ще почисти ефективно дъската от дърво, но и ще премахне неприятните миризми, а също така ще помогне да се отървете от възрастовите петна.

Оцетът е друго доказано средство

Оцетната киселина може да премахне почти всякакви неприятни миризми и най-важното - да убие вредните микроорганизми на повърхността на дървена дъска за рязане. Разредете малко количество оцет в студена вода (1 чаена лъжичка на 0, 5 литра) и старателно избършете повърхността на дъската с този разтвор с чиста кърпа, след което изплакнете под течаща гореща вода.

Соден разтвор

За да се отървете от примесите върху режеща дървена дъска, можете да използвате такъв прост и най-важното - достъпен инструмент за всички, като сода за хляб. Разрежда се 1 ч.л. сода в 0, 5 литра. гореща вода и напръскайте сместа върху цялата дъска, оставете за известно време, след което я измийте обилно по обичайния начин. Вместо сода можете да използвате и водороден пероксид (пропорциите за приготвяне на разтвора са подобни на първия вариант).

Микровълновата печка е необичаен, но ефективен метод

Този метод ще ви помогне да се отървете от всички видове бактерии на рязаща дървена дъска. Най-добре се използва след предварително почистване на повърхността на дъската с препарат за миене на съдове. Дъската за рязане трябва да се постави в микровълновата и да се загрява с максимална мощност за 1-2 минути. Изпълнете тази процедура много внимателно - в никакъв случай не намокрете дъската от дървото, тъй като тя е в състояние бързо да абсорбира вода и при нагряване в микровълновата, може просто да се счупи.