Logo decormyyhome.com

Как да боравим със заешки кожи

Как да боравим със заешки кожи
Как да боравим със заешки кожи

Видео: Конская колбаса, созревающая с вином /Суджук/ - Yami Yami 2024, Септември

Видео: Конская колбаса, созревающая с вином /Суджук/ - Yami Yami 2024, Септември
Anonim

Никой не се съмнява в истинността на общата фраза, че зайците са не само ценна козина, но и отлично диетично месо, което се усвоява лесно. За да получите същата ценна козина, трябва да положите някои усилия и да спазвате няколко правила при рязане на трупа на заек.

Image

Ще ви трябва

  • - правило за диск

  • - ножове

  • - стъргалки

  • - ножици Cooper,

  • - пръчка

  • - дървени стърготини.

Инструкция за употреба

1

Готовността на заека за клане се определя от неговата кожа: ако рогата (гърба на животното) е чиста, т.е. топенето е завършено, можете да започнете клане. Преди това заекът трябва да е на гладна диета и без вода поне 12 часа.

2

В индустриален мащаб зайците се нарязват на конвейерни линии - окачени от задните крака, зашеметени с електрически ток, ушите и предните крака се нарязват с дискови ножове, а кръвта тече в специален улук, инсталиран под конвейера. След това отстранете кожата, като започнете от задните крака и издърпате чорапа й с козина навътре.

3

В земеделските стопанства клането на зайци се извършва ръчно: вземете животното за задните си крака, спуснете го с главата надолу и с дясна ръка ударете с пръчка отзад на главата, но без да счупите черепа.

4

За да стъкнете кръвта, окачете трупа на мъртъв заек на задните си крака и отстранете окото или изрежете носната преграда. След 7-10 минути извадете трупа и разтрийте ръката си над корема, за да премахнете урината. Сега продължете да премахвате кожата, след като я изследвате за наличие на петна от кръв, които трябва да се отстранят с памучен тампон, потопен в топла вода.

5

Кожата трябва да се охлади за 2-3 часа, след което да се продължи с по-нататъшната обработка. Отстранената кожа трябва да се обезмасли, като се постави специална заготовка - правилото. Обезмасляването е процесът на отстраняване на остатъчно месо, сухожилия и мазнини. Използвайте ножици Cooper (със заоблени краища), за да свършите тази работа. Ако няма ножици Cooper, използвайте нож или скрепер.

6

Поставете кожата без мазнини по правило с козината вътре, така че да изсъхне равномерно. Проверете дали кожата е добре разпределена върху заготовката - ширината на средната част на кожата трябва да бъде 3 пъти по-малка от дължината. По принцип кожата трябва свободно да пасва на правилото, като всички лапи са разположени от едната страна.

7

След това избършете кожата от страната на мезрата (от страната, която не е покрита с козина) с дървени стърготини от широколистни дървета, за да премахнете със сигурност останалата мазнина. За да съхранявате по-добре кожите, запазете ги по прясно-сух начин: окачете правилата с кожите, опънати в помещение с добра вентилация и с температура най-малко + 25-30 ° С.

Обърнете внимание

Обезмаслете само в посока от рога към главата, в противен случай развалете козината.

Полезни съвети

Не забравяйте, че качеството на кожата зависи от точността на цялата първична обработка. Не изсушавайте кожите на слънце - това ще направи козината чуплива.

Лечение на заешка кожа