Logo decormyyhome.com

Как да надстроите стар чугунен съд

Как да надстроите стар чугунен съд
Как да надстроите стар чугунен съд

Съдържание:

Видео: Боб яхния — Рецепта от Николай Галинов — Нахрани.ме 2024, Септември

Видео: Боб яхния — Рецепта от Николай Галинов — Нахрани.ме 2024, Септември
Anonim

Ако за всички съвременни съдове и тигани предпочитате чугунени съдове, които сте получили от баба си, тогава вероятно сте се сблъсквали с такъв проблем като образуването на сажди и други примеси по повърхността му. Можете сами да се справите с този проблем с помощта на определени импровизирани средства.

Image

Ако тиганът от чугун е леко замърсен, използвайте следната рецепта: изсипете малко количество вода вътре, добавете течност за миене на съдове, оцет или сол, след това внимателно избършете с гъба с пяна и изплакнете под течаща вода.

За по-сложни замърсители се препоръчва да се използва само оцетна киселина: изсипете 1 бутилка от този продукт в чугунен тиган и се разрежда с малко количество вода. Оставете за няколко часа, след което изплакнете обилно.

Черен въглерод

Ако тиганът от чугун се е сдобил с трудно отстраняване на черни отлагания, напълнете голям съд, например метален леген с вода и спуснете тигана там. След това изсипете малко сода пепел, прах за пране и добавете канцеларски лепило. Всичко това трябва да се постави на умерен огън и да се доведе до кипене. Продължителността на варенето зависи от степента на саждите, но не по-малко от 2 часа.

Веднага след като въглеродните отлагания започнат да се изливат, извадете тигана от леген или друг съд и го почистете с телена четка. Ако е необходимо, можете да повторите тази процедура отново.

Огънят е това, което наистина работи.

Друг също толкова ефективен начин за актуализиране на стар чугунен съд е да го поставите в огън за дълго време. Вярно е, че тази опция не е напълно подходяща за онези, които живеят в апартамента, така че можете да използвате фурна вместо открит огън - просто я включете на максималната температура, поставете тигана вътре и пържете поне 3 часа, след което охладете и почистете с помощта на специален инструмент.

Съвременни методи

В допълнение към изпитаните във времето методи за почистване на съдове от чугун, включително съдове, има не по-малко ефективни съвременни средства. Ако сте успели да премахнете замърсители от вътрешността на тигана, но те останаха отвън, опитайте да ги третирате със специални продукти, закупени от магазина (например Antinagar или Schumanit). Не забравяйте да следвате инструкциите на опаковката.