Logo decormyyhome.com

Как да намерите повреда в окабеляването

Как да намерите повреда в окабеляването
Как да намерите повреда в окабеляването

Видео: Как и где купить электроскутер цена за дешёвый citycoco 2021 надежный электромопед citycoco 2024, Юли

Видео: Как и где купить электроскутер цена за дешёвый citycoco 2021 надежный электромопед citycoco 2024, Юли
Anonim

Много от вас попаднаха на ситуация, при която прекъсвачът се изключва и светлините угасват в апартамента. Работата на прекъсвача показва късо съединение в окабеляването или поне силно претоварване. Изборът в тази ситуация обикновено е малък - да се обадите на електротехник или да се опитате сами да намерите повреда на окабеляването.

Image

Инструкция за употреба

1

Първо проверете кои електрически уреди са били включени при изключване на прекъсвача. Може би в един от тях е имало верига или сте включили няколко твърде мощни устройства едновременно и прекъсвачът, който не е проектиран за такъв ток, се е изключил.

2

Ако след изключване на електрическите уреди и включване на прекъсвача, светлината се появи и прекъсвачът вече не се изключва, тогава едно от изключените електрически уреди е повредено. Най-често се появява късо съединение в захранващия кабел. Внимателно инспектирайте всички шнурове - най-вероятно ще намерите раздел с почерняла изолация. На това място стана затваряне. Такава неизправност е най-характерна за ютии.

3

В случай, че всички електрически уреди са изключени и веригата е запазена и прекъсвачът се извади, когато се опитате да го включите, проверете окабеляването. Основната задача на този етап е да се намери района, в който е възникнала повредата. За да направите това, отворете електрическите кутии и от своя страна изключете проводниците, водещи до определени помещения. След това включете прекъсвача - ако, когато изключите проводниците, водещи до някое от помещенията, светлината се включи и прекъсвачът вече не се чука, значи сте намерили раздел с верига.

4

Възможно е да възникне късо съединение в контакта или превключвателя на светлината в това помещение. Разглобете и ги проверете. Ако се намери късо съединение, поправете го и отново свържете проводниците в електрическата кутия. Запомнете правилата за безопасност - работете само когато прекъсвачите са изключени. Когато изключвате проводниците, не забравяйте как те се свързват: къде са фаза и къде са нула. Уверете се, че в кутията няма късо съединение между неутралните и фазовите проводници.

5

Втората, по-рядко срещана ситуация е свързана със счупена фаза или неутрален проводник. Светлината изгасва в целия апартамент или в някои стаи, прекъсвачите не се изключват. Ако има светлина в поне една стая или коридор, трябва да се търси прекъсване по дължината на окабеляването.

6

За да разберете кой проводник е счупен - нула или фаза - изключете всички електрически уреди и използвайте сонда, за да проверите напрежението в контактите на гнездото в помещение, където няма светлина. Ако има напрежение на фазовия проводник, тогава той е изключен от нулата. Ако няма напрежение, фазата се прекъсва. Подобни скали са характерни за стари къщи, предимно селски, където стените се свиват в продължение на много години или дори имат пукнатини.

7

Секцията за окабеляване, в която се открива повреда, се подменя. Ако окабеляването не е вдлъбнато в стената, но е изпуснато, то трябва да бъде затворено с кабелен канал, който предпазва от пожар в случай на късо съединение. В частна къща, при смяна на окабеляването, част от него може да се пусне на тавана, затваряйки се с гофриране. Подходящо е гофрирането с диаметър 16 мм.