Logo decormyyhome.com

Как и с какви средства да избелвате бельото

Как и с какви средства да избелвате бельото
Как и с какви средства да избелвате бельото

Видео: ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ СИ ВЗЕЛА БОТОКС ! СТЯГАЩА ЛИЦЕТО КАФЕ ЯЙЧНА МАСКА. ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПЕТНА 2024, Юли

Видео: ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ, ЧЕ СИ ВЗЕЛА БОТОКС ! СТЯГАЩА ЛИЦЕТО КАФЕ ЯЙЧНА МАСКА. ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПЕТНА 2024, Юли
Anonim

Белият цвят е не само символ на чистотата и невинността, но и основата на офис и училищен стил, лятна мода, както и интериор на дома. Много домакини се опитват да го избегнат, тъй като белите неща губят своята белота след само няколко измивания и придобиват сив или жълт оттенък.

Image

Има много начини за справяне с този проблем.

Народни начини

Някога жените избелваха платното на слънце. За да направят това, те разстилаха мокро бельо директно върху тревата под лъчите, изчакаха да изсъхне и отново изляха чиста вода. Процедурата се повтаря няколко пъти и бельото наистина става снежнобяло под въздействието на кислород и слънчева светлина.

По-късно боров терпентин се използва за избелване: 5 супени лъжици. вещества се разтварят в 5 л вода и вече измитото пране се спуска в получения състав за 7-8 часа. След това се изплаква и се обесва, за да изсъхне на слънце.

През втората половина на XX г. домакините използват не само белота, за която са необходими 100 мл на 15 л вода, но и други налични средства: водороден прекис, оцет, сода, амоняк и белина.

1. Най-простият и известен метод за избелване е варенето. Тук можете да направите без дори специални инструменти - просто разтворете 1 супена лъжица. обикновен прах или сода за всеки 5 литра вода. Сварете прането за максимум 15 минути, като постоянно го движите с дървена шпатула, след което изплакнете обилно в топла вода.

2. Водородният пероксид като независим белина не е подходящ - ефектът от него е незначителен. Но ако е подсилен от някакъв алкален състав, например амоняк или сода, ефектът ще бъде очевиден. Разтворът за измиване се извършва по следния начин:

· За 1 литър вода вземете малко прах за пране, 0, 5 г амоняк или сода и 25 мл водороден прекис 12%;

· Водата се загрява до 60-70 градуса, а бельото се накисва в нея за 10-15 минути;

· След измиване изплакнете обилно.

3. Хлорната вар е не само мощен дезинфектант, но и добро избелващо средство. За да върне дрехите на бяло, 50 g от веществото се разтваря в 0, 5 l вода и този състав се добавя в кофа с топла вода. Спалното бельо в белина може да издържи 15 минути.

4. За да избелите нещата с оцет, 1 чаша киселина се разрежда в 6 литра топла вода и киснете нещата за 20-30 минути. Ако кухненските кърпи не се мият, те се оставят за една нощ във вода с малко оцет.

5. Течният амоняк възстановява свежестта на бялата тъкан до по-добре рекламираните избелвания. За това 1 супена лъжица. амонякът се отглежда в кофа с вода.

6. За да премахнете петна от бяла тъкан, 5 супени лъжици се разреждат в 5 л вода. сода и 2 с.л. амоняк. Спалното бельо се накисва в разтвора за 3-4 часа, след което се измива добре.

7. Ако завесите от тюл пожълтяват, те се оставят в солена вода за няколко часа, след което се измиват по обичайния начин.

8. За избелване на кухненските кърпи те се накисват за една нощ във вряща вода с добавяне на 2 с.л. обикновен прах и 2 с.л. растително масло.

Битови химикали за избелване

Съдържащите хлор прахове и гелове са подходящи само за бели тъкани с естествен произход.

За синтетика и материал с цветни фрагменти са необходими продукти на базата на кислород като Bos, Sodasan, Chirton.

Връщането на белите неща в първоначалния им нюанс е съвсем просто - има много начини да направите това. Основното, което трябва да запомните, е, че леките тъкани се измиват веднага след замърсяване, като не им позволяват да лежат в кошницата за пране.