Logo decormyyhome.com

Какъв е температурният шев в бетона

Какъв е температурният шев в бетона
Какъв е температурният шев в бетона

Съдържание:

Видео: НАГЛЯДНЫЙ пример НУЖНЫ или НЕТ термо-усадочные ШВЫ в ЧЕРНОВОЙ бетонной отмостке?! 2024, Юли

Видео: НАГЛЯДНЫЙ пример НУЖНЫ или НЕТ термо-усадочные ШВЫ в ЧЕРНОВОЙ бетонной отмостке?! 2024, Юли
Anonim

Температурните фуги, образувани в бетон, могат да намалят вероятността от деформация на монолита поради промени във външните условия, включително температурни разлики и скокове в режим на влажност.

Image

Температурните фуги в бетонен монолит са необходим компонент, което се дължи на промяна в геометричните размери на бетонната плоча след втвърдяване при температурни и влажни разлики. Ако такива фуги не са подредени в бетон, тогава в монолита могат да възникнат вътрешни напрежения, деформации и пукнатини. Тези фактори намаляват якостните характеристики и издръжливостта на конструкцията. Температурните фуги могат равномерно да разпределят допълнителни натоварвания, без деформация.

Температурният шев трябва периодично да се отстранява от чужди предмети и прах, така че да може да изпълнява защитна функция.

Характеристики на подреждането на разширителните фуги

Допустимо е температурните фуги да се запечатват с еластично съединение, което ще предпази от замърсяване, без да повлияе на техните характеристики. Оборудвайте навреме шевовете. Технологично е правилно да се нарязва в прясно положена смес след смилане на основата. Ако извършите работата малко по-късно, след втвърдяване, в краищата може да се образуват пукнатини, които намаляват здравината на бетона.

Процесът на образуване на шевове трябва да се извърши 12 часа след завършване на изливането. Ако работата е била извършена при ниски температури, тогава рязането трябва да се извърши след 24 часа.

Преди да започнете работа, трябва да изчислите дълбочината на шева, тя трябва да бъде равна на границата 1 / 3-1 / 4 от дебелината на бетонната замазка. Работата трябва да се извършва в съответствие с интервала на рязане. Нарязаната мрежа трябва да бъде без вътрешни шевове, както пукнатини първоначално се образуват на места от вътрешни ъгли.

Шевовете не трябва да се сближават с Т-образна форма. Мрежата трябва да бъде лишена от области с триъгълни ъгли, това се дължи на факта, че първоначално деформацията започва под остри ъгли. Ако триъгълната форма не може да бъде изключена, тя трябва да бъде направена поне равностранена.

Чрез образуването на шевове капитанът създава зона на слабост, това позволява на бетона да се напука в тази зона, а не на случаен принцип. Краищата на пукнатините имат определена грапавост, което не позволява вертикални измествания, докато пукнатината не стане прекалено широка.