Logo decormyyhome.com

Как да поправим драскотини за мебели

Как да поправим драскотини за мебели
Как да поправим драскотини за мебели

Видео: Как да боядисам столовете с боя за дърво и мебели Aquachrom ECO 2024, Юли

Видео: Как да боядисам столовете с боя за дърво и мебели Aquachrom ECO 2024, Юли
Anonim

Драскотини по повърхността на любимите ви мебели, които се появяват по време на работа или небрежно боравене, могат да причинят усещане за дълбока досада от развален външен вид. Въпреки това, не се разстройвайте - има много ефективни начини за премахване или маскиране на тези грозни белези.

Image

Ако по дървените мебели са се образували поразителни драскотини и няма нито един специализиран инструмент, който да ги поправи, можете да използвате импровизирани материали, които могат да решат еднакво подобни проблеми. Но преди реставрационните работи е необходимо старателно да почистите мебелите, за да елиминирате прах, восък и следи от различни лакове.

При почистване на мебели е важно да не се допуска прекомерно замръзване, така че дървото да не набъбва и да не се изкривява.

Повърхностните драскотини, които се появяват в горната част на мебелите, са сред най-лесно фиксираните дефекти. За тъмни мебели можете да използвате пулпата на всякакви мастни ядки: орехи, бадеми, бразилски или пекан. Обелената гайка се втрива внимателно в посока на драскотина, като внимавате да не докоснете зоната около нея, за да избегнете ненужно потъмняване на неповредената повърхност на мебелите. Масата на ядките се оставя за известно време за излагане, след което мебелите се полират внимателно с мека кърпа или филц.

Меки козметични моливи за очна линия или восък детски пастели за боядисване не по-малко ефективно маскират драскотини. Инструментът е внимателно подбран по цвят, така че сянката му да съвпада с цвета на мебелите, които се ремонтират, след това внимателно надраскайте повърхността и полирайте повърхността.

Не се препоръчва използването на този метод за възстановяване на антични мебели.

Ако трябва да се поправят мебели от светло дърво, за маскиране на повърхностна драскотина се използва обикновен восък или парафинова неоцветена свещ. Краищата на свещите търкат драскотина, като се движат първо по протежение и след това по посоката му. Така те постигат запълване на браздата с восък и изравняване на повърхността, която впоследствие трябва да се полира.

Плитки чипове и драскотини върху червено или много тъмно дърво са боядисани с йод, петна с памучен тампон или тънка четка за рисуване. Йодът се оставя да изсъхне напълно и се проверява степента на оцветяване на дървесината. При недостатъчен ефект се нанасят още два до три слоя. За да получат по-светъл нюанс, йодът се разрежда с алкохол, след което те започват да рисуват върху дефекти на мебели.

В някои случаи можете да маскирате драскотини върху тъмни мебели с наситен разтвор на черен чай или кафе. Памучен тампон се потапя в плътно приготвен чай или кафе и се нанася върху драскотина, като се избягва попадането на течност в останалата част от мебелите. След една-две минути дървото се избърсва на сухо с хартиена кърпа, ако е необходимо, повторете същата последователност от действия.

Поправянето на дълбоки драскотини предполага по-сложни процедури за възстановяване: първо дефектите се почистват с шкурка, а след това внимателно замазка със специални средства за мебели или тониран епоксид. След това закалената замазка се смила с фино зърнест шкурка, покрита с петна и лакирана.