Logo decormyyhome.com

Тайните на съхраняване на зеленчуци или как да си направите домашна килерче

Тайните на съхраняване на зеленчуци или как да си направите домашна килерче
Тайните на съхраняване на зеленчуци или как да си направите домашна килерче

Съдържание:

Видео: Домашна кайма 70:30 (свинско и телешко месо) / КЕТО РЕЦЕПТИ 2024, Юли

Видео: Домашна кайма 70:30 (свинско и телешко месо) / КЕТО РЕЦЕПТИ 2024, Юли
Anonim

Килерчета, които се намираха в почти всеки дом. Бабите държаха в тях не само туршии, конфитюри, ябълки, но и разнообразни зеленчуци. Това беше техният стратегически резерв. За съжаление, днес такива помещения не се предоставят в къщи или апартаменти. Но можете да създадете килер със собствените си ръце - в мазето, на балкона или в кухнята. Това ще помогне да се поддържа ред в къщата и ще ви помогне в случай на неочаквано пристигане на гости.

Image

Изисквания към килера

Едно добро килерче за дома не изисква голямо пространство за подреждането му. Той обаче задължително трябва да отговаря на следните изисквания:

- местоположение в северната част на апартамента или, ако живеете в частна къща, в специална прохладна землянка (изба);

- тя трябва да бъде вентилирана и суха, така че в нея да се появят чужди миризми;

- ако оборудвате килер в мазето, той трябва да бъде побелен малко преди полагането на зеленчуци, което ще помогне да се предотврати развитието на различни гъбични заболявания в склада.

За да създадете килер, можете да използвате метални или шкафове за съхранение, кутии, рафтове, гъвкави балконски мазета, които приличат на големи торби, контейнери, термични кутии и много други.

Какви зеленчуци и какво трябва да се съхраняват в килера?

Всички кореноплодни зеленчуци, пъпеши, хрян и др., Както и зеле и черен пипер, са подходящи за съхранение в тази стая. Но е по-добре да не почиствате доматите, патладжана и други подобни зеленчуци в килера, защото те не могат да лежат дълго време - те „изчезват“.

Сега за това как правилно да съхранявате зеленчуци в тази стая. При полагането на плодовете е много важно да се проучи тяхното състояние. По-добре е да изхвърлите гнили, ранени, засегнати от различни болестни продукти. Или, ако има такова желание, нарежете и хапнете.

Най-добре е картофите да се пълнят на дъска с малък слайд - не повече от 1 метър. Грудките му се препоръчват периодично да се подреждат и изхвърлят развалени.

Зелето трябва да се подрежда или в кутии, или по рафтове на 2-3 слоя. В същото време зелените му горни листа не трябва да се откъсват.

Морковите трябва да бъдат поставени в кутии с пясък, предварително изсипан в тях. Всеки нов слой плодове също трябва да бъде поръсен с пясък в слой от 1-2 см. Освен това морковите за зимата могат да се поставят в малки отворени торбички, изработени от полиетилен. В този случай всеки нов слой трябва да се поръси със сухи дървени стърготини.

Лукът и чесънът могат да се съхраняват в найлонови чорапогащи, торби, ракита или пластмасови кошници.