Logo decormyyhome.com

Колко високи са гнездата от пода

Колко високи са гнездата от пода
Колко високи са гнездата от пода

Съдържание:

Anonim

На каква височина от пода трябва да инсталирате контакти в жилищни помещения и общи части - кухни, коридори, бани? Няма ясни указания по тази тема в руските строителни норми. Той съдържа само препоръки, които е препоръчително да се следват, за да се използва буксата е удобно и безопасно.

Image

Как да определите на кои места е по-добре да закачите гнезда

Има документ "Ведомствени строителни норми", съдържащ раздела "Електрическо оборудване на жилищни и обществени сгради." В него се посочва, че гнездата трябва да бъдат фиксирани на места, удобни за употреба, като се вземе предвид как ще бъдат подредени мебелите. Тоест местоположението на търговските обекти, както и височината на тяхната инсталация не е регулирано.

В някои страни височината за инсталиране на търговски обекти е предписана от закона. Например във Великобритания гнездата трябва да бъдат закрепени не по-ниско от 45 сантиметра и не по-високи от 120 сантиметра над пода.

Има обаче изключение, предвидено от PUE (Правила за електрическа безопасност). Според тях, гнездата, както и превключвателите, трябва да бъдат разположени на по-далеч от 50 сантиметра от газопровода и на повече от 60 сантиметра от ваната, мивката, душа.

Това разстояние се изчислява, като се започне от външното измерение на мивката, ваната или вратата на кабината.

По съветско време традиционните прекъсвачи традиционно са били инсталирани на височина приблизително 160 сантиметра от пода и гнезда на височина около 100 сантиметра. Електрическото оборудване обаче сега е много по-популярно според европейския стандарт, според което се препоръчва превключвателите да се монтират не по-високо от 100 сантиметра от пода, на стената от страната на дръжката на вратата. И гнезда - на височина от 15 до 100 сантиметра, в зависимост от техния тип и честота на използване.

Преди да инсталирате гнездата, начертайте схема на стаята и точно посочете върху нея подредбата на мебелите, както и оборудването, което ще бъде свързано към общото захранване и към мрежите с ниско напрежение (например в кухнята).. Въз основа на това можете да определите къде точно на каква височина е по-добре да закачите гнездата.