Logo decormyyhome.com

Кога мога да трансплантирам стайни растения

Кога мога да трансплантирам стайни растения
Кога мога да трансплантирам стайни растения

Съдържание:

Видео: ALGAE GUIDE V.2 TUTORIAL - MISS ALGAE UNIVERSE CONTEST 2024, Юли

Видео: ALGAE GUIDE V.2 TUTORIAL - MISS ALGAE UNIVERSE CONTEST 2024, Юли
Anonim

За да се чувстват комфортно стайните растения, те се нуждаят от редовни трансплантации. Намирайки се в ограниченото пространство на тесен съд, растението започва да изпитва дискомфорт, му липсват хранителни вещества. Той губи своята привлекателност и дори може да умре.

Image

Най-доброто време за трансплантация

Стайните растения обикновено се пресаждат през пролетта, в края на март. По това време те започват периода на пробуждане след дълга зимна почивка и активния растеж на нови корени. Растенията, трансплантирани по това време, се адаптират по-лесно към новите условия, боледуват по-малко и се възстановяват по-бързо.

Диаметърът на новата саксия трябва да бъде с 1, 5-2 см по-голям от предишния. Ако изберете саксия твърде голяма, растението може да загуби своя декоративен ефект.

Не всички стайни растения обаче се нуждаят от трансплантация, а само онези, които са се хванали в предишен капацитет. Определянето на това е съвсем просто: при поливане земята изсъхва много бързо; корените се виждат от дренажния отвор; ако вземете растението от листата и го издърпате леко, то излиза от саксията заедно с земна бучка. Вижда се, че корените напълно оплели земята. Други добри причини за трансплантация могат да бъдат вредители, които са се заселили в почвата и гниене на корените на растението. В този случай, независимо от сезона, е необходима трансплантация.