Logo decormyyhome.com

Кой нагревател е по-добър

Кой нагревател е по-добър
Кой нагревател е по-добър

Видео: ALGAE GUIDE V.2 TUTORIAL - MISS ALGAE UNIVERSE CONTEST 2024, Юли

Видео: ALGAE GUIDE V.2 TUTORIAL - MISS ALGAE UNIVERSE CONTEST 2024, Юли
Anonim

В студения сезон много хора мислят за закупуване на нагреватели. Отоплението на дома не винаги е достатъчно и за да осигурите комфортна температура в къщата, трябва да използвате този уред. А в страната може да е полезно през лятото, за да не замръзне през нощта. За да изберете правилния нагревател, трябва да разберете какви видове съществуват тези устройства и какви са плюсовете и минусите на всяко от тях.

Image

Инструкция за употреба

1

Маслените радиатори са електрически отоплителни системи, в които маслото вътре е нагревателен елемент. Този тип се използва най-често в апартаменти. Маслото в радиатора постепенно се загрява и прави въздуха в стаята по-топъл. Сред предимствата на този вид нагреватели са пожарната безопасност, липсата на шум. Освен това повечето съвременни радиатори имат функция за автоматично изключване при достигане на определена температура.

Основният недостатък на маслените радиатори е нагряването на собствената им метална повърхност, понякога до 100 или дори до 150 градуса. Съответно, ако в къщата има дете, трябва постоянно да го наблюдавате, така че да не докосва нагревателя, в противен случай може да има изгаряне. Същото важи и за домашните любимци. Освен това се уверете, че в близост до устройството няма запалими вещества.

Image

2

Конвекторите са алтернатива на радиаторите. Има конвектори на пода, както и модели за стени и дори вградени в пода, което може да спести място в стаята. Тези устройства могат успешно да се впишат в интериора, което обикновено не може да се направи с маслени нагреватели. Нагревателният елемент в конвектора е стоманен прът, разположен вътре в защитната тръба от метал. Топлината се разпределя според принципа на естествената конвекция: горещият въздух се издига, отстъпвайки на студен въздух, като по този начин се осигурява циркулация. Такива нагреватели също са оборудвани с термостати и имат функция за автоматично изключване, за да поддържат температурата на желаното ниво. Мълчат, не изгарят кислород в стаята и служат от доста време.

Сред недостатъците може да се отбележи, може би, доста висока консумация на енергия. Тази характеристика обаче е характерна и за маслените радиатори.

Image

3

Вентилаторните нагреватели са най-икономичните нагреватели. Това е най-простият и най-достъпен вид инструмент. отоплителен въздух в стаята. Те достатъчно бързо създават необходимата температура в стаята и притежават, като правило, компактни размери. Нагревателят на вентилатора може да бъде инсталиран навсякъде, във всяка част на помещението, на пода или например на маса, а също така може да бъде окачен на стена. Такива устройства загряват въздуха с гореща електрическа спирала, а вентилаторът го насочва към зоната за отопление.

Сред недостатъците на вентилаторните нагреватели са шумът по време на тяхната работа, особено при повишена скорост. Освен това може да се появи неприятна миризма на прах, която изгаря вътре в апарата по гореща спирала.

Image

4

Инфрачервените нагреватели - може би най-високотехнологичният тип отоплителни устройства за дома. Те коренно се различават от другите категории по това, че инсталираните в тях кварцови излъчватели не действат във въздуха, а директно върху предмети и хора. Така се спестява енергия, която не се изразходва за отопление на цялата стая. Тези устройства могат да бъдат инсталирани не само в затворени помещения, но и, например, на открити тераси. Те отговарят на най-високите изисквания за безопасност. Има само един съществен недостатък: инфрачервените нагреватели са доста скъпи.

Image

Полезни съвети

Когато избирате нагревател за дома, в допълнение към вида и модела, трябва да вземете предвид неговата мощност. Можете да определите индикатора за оптимална мощност за определена стая с помощта на консултант в магазина или с помощта на една от специалните програми, които автоматично изчисляват този индикатор. Мощността на устройството се влияе от площта на стаята, броя на прозорците в стаята, височината на таваните, броя на хората, постоянно живеещи в къщата, наличието на домакински уреди, вида на осветлението и други параметри.