Logo decormyyhome.com

Каква боя какво да рисувам

Каква боя какво да рисувам
Каква боя какво да рисувам

Съдържание:

Видео: Какви бои за рисуване ползвам 2024, Юли

Видео: Какви бои за рисуване ползвам 2024, Юли
Anonim

На пазара на строителни материали има голям брой различни бои за всички видове ремонтни дейности. Преди да изберете правилната боя за боядисване на повърхността, е необходимо да се запознаете с материала и свойствата на оцветяващите съединения, тяхното предназначение и дълготрайност.

Image

От голям брой бои за различни видове бояджийски работи могат да се разграничат няколко основни групи: алкид, силикат, емулсия, лепило. Всеки от видовете има свои физикохимични свойства, които влияят върху крайния резултат след оцветяването.

Алкидни бои

Този тип включва емайли, в основата на които са лакове, както и маслени бои на базата на изсушаващо масло. Основното предимство на алкидните бои е екологичността на техните композиции. Поради това те се използват широко за много видове работа. В допълнение, алкидните бои имат добра сила на скриване, както и издръжливост и висока устойчивост на абразия, влага и излагане на слънчева светлина.

Обхватът на използване на тези бои е достатъчно широк. Те могат да се използват за покритие на дърво, керамика, метални повърхности. Алкидните бои могат да бъдат матови или лъскави.

Отрицателните свойства на такива бои са висока опасност от пожар, както и разрушителни свойства, когато са изложени на алкали.

Силикатна боя

Това е разнообразие от минерални бои, които включват силикати (стъкло в течно състояние). Поради факта, че боите имат водна основа, те са много удобни за употреба и лесно се разреждат с вода. Силикатните бои имат противопожарни свойства. Подходящ за боядисване на бетонни и каменни повърхности.

Емулсионни бои

Класът на емулсионни състави комбинира акрилни, водно-дисперсионни, поливинилацетатни и латексни бои. Благодарение на полимерните частици, които образуват латекс и акрилни бои, при изсушаване се образува тънък еластичен филм с достатъчно силни свойства. Във водни дисперсионни бои пигментът и свързващото вещество се разреждат във водна среда. След полимеризация на слоя боя покритието става устойчиво на вода. Боята лежи добре върху различни повърхности, които нямат гланцово покритие.