Logo decormyyhome.com

Как да изсушим касиса

Как да изсушим касиса
Как да изсушим касиса

Съдържание:

Видео: НОВОГОДНИЙ СТОЛ 2021🎄 10 ЛУЧШИХ БЛЮД 💫 Самое Новогоднее Меню 2021 2024, Юли

Видео: НОВОГОДНИЙ СТОЛ 2021🎄 10 ЛУЧШИХ БЛЮД 💫 Самое Новогоднее Меню 2021 2024, Юли
Anonim

Сушенето на касис за зимата е прекрасен начин за запазване на много витамини и минерали по време на есенно-зимните настинки и е много икономичен. Струва си да следвате няколко прости правила, за да презаредите енергията на плодовете без специални разходи.

Image

Подготовка на касис за сушене

Преди изсушаване плодовете от касис трябва да се берат в слънчево и сухо време. Събраната реколта трябва да бъде сортирана: за пресяване на малки и неузрели плодове, оставяйки само зрели, едри, наситени черни. След това измийте плодовете, изсушете и разстелете върху тави на тънък равномерен слой. Ако тавата е направена от метал, тогава първо трябва да поставите слой хартия (за печене).

Методи за сушене на касис

На поднос с плодове за сушене на открито (подходящ и вентилиран балкон и таванското помещение на къщата) в продължение на два дни. През това време плодовете се сушат. В никакъв случай не можете да сушите плодовете на открито слънце, защото всички ценни вещества ще се разпаднат и особено витамин С, който е толкова богат на касис. След изсъхване касисът трябва да се постави във фурната и да се изсуши при температура, която не надвишава 50 градуса. Този метод на сушене се нарича комбиниран.

Можете да изсушите френското грозде и веднага във фурната. За да направите това, първо го издържайте при температура 50-60 градуса, а след това постепенно увеличете температурата до 80 градуса. На последния етап на сушене трябва да бъдете особено внимателни, отново да понижите температурата: влагата от плодовете се изпарява бавно, поради това плодовете могат да изгорят. За да предотвратите задушаването на горските плодове, трябва да държите вратата на фурната отворена.

Специални домашни единици за сушене също ще помогнат за сушенето на френско грозде

Микровълнова също ще свърши работа. Малки порции плодове трябва да се поставят върху чиния между слоеве памучен плат и да се изсушат за 2 минути в режим 200W.

Как да съхранявате сушената касис

Ако всички етапи на сушене се извършват правилно, тогава плодовете, пресовани в дланта на ръката, не трябва да отделят сок. В това готово състояние те трябва да бъдат поставени в стъклен буркан с плътно прилепващ капак. Препоръчва се да съхранявате такъв контейнер на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина при стайна температура.