Logo decormyyhome.com

Как да сменим кран в банята

Как да сменим кран в банята
Как да сменим кран в банята

Съдържание:

Видео: Монтаж на смесителна Батерия за мивка - Строителство и ремонти. 2024, Юли

Видео: Монтаж на смесителна Батерия за мивка - Строителство и ремонти. 2024, Юли
Anonim

Кранът, инсталиран в банята, може да се износва, да се влошава и да изисква подмяна. Обикновено в такива ситуации се обръщат към водопроводчици, но можете сами да смените смесителя.

Image

Процесът на подмяна започва с покупката на нов миксер. Кранчета за баня се продават сглобени, обикновено те идват с всичко необходимо за свързване. Изключение може да бъде душ маркуч и кутия за поливане - при някои модели те не са включени в пакета за доставка.

Демонтаж на миксер

Подмяната на смесителя започва с демонтажа на стария. Преди да започнете работа, не забравяйте да изключите водата. Поставете парцали във ваната - това ще предпази емайла от чипове в случай на падане на крана или неговите части. Няма да е излишно да затворите дренажния отвор със запушалка - това няма да ви позволи да загубите малки части.

Демонтажът на смесителя няма да изисква разглобяване. Достатъчно е да се въоръжите с регулируем гаечен ключ и развийте съединителните гайки. Не забравяйте да държите тялото на смесителя с ръка по време на работа, в противен случай може да падне. Като се има предвид значителната маса, той е в състояние да повреди плочката, банята или дори да причини нараняване. Бъдете внимателни.

Смесителите не са прикрепени към тръбите директно, а с помощта на специални адаптери - ексцентрици. Геометричната им ос е изместена от оста на въртене. Това им позволява да пасват на размера на смесителя в случай, че разстоянието между тръбите и гайките на смесителя не съвпада.

След като премахнете стария кран, проверете състоянието на гърбицата. Те могат да бъдат корозирани и да изискват подмяна. Ако те са в добро състояние, можете да ги използвате, когато свързвате нов миксер.

Как да развиете ексцентриците? Те имат квадратна дупка вътре. Трябва да поставите там инструмент с подходяща форма, например клещи, и да развиете ексцентрика обратно на часовниковата стрелка. Ако усилията на ръцете не са достатъчни, можете да използвате газовия ключ като лост.

Изпълнявайки тази работа, трябва да сте много внимателни. Ако ексцентрикът е заседнал, прекомерната сила може да счупи тялото му или дори водопровода. Това значително ще усложни ситуацията. Ако ексцентриците не се поддават, е по-добре да се обадите на водопровод.