Logo decormyyhome.com

Как да премахнете петна и да не разваляте нещата: съвети за домакини

Как да премахнете петна и да не разваляте нещата: съвети за домакини
Как да премахнете петна и да не разваляте нещата: съвети за домакини

Съдържание:

Видео: From Table to Able: Combating Disabling Diseases With Food 2024, Юли

Видео: From Table to Able: Combating Disabling Diseases With Food 2024, Юли
Anonim

Мръсните дрехи не винаги се перат в пералнята. Понякога се налага да прибягвате до необичайни методи за премахване на петна, така че не бързайте да изхвърляте риза, блуза или панталони, оцветени с мазнина, вино или нещо друго.

Image

Домакините често са по-изобретателни от всеки друг, защото не всеки има неограничен бюджет и възможност да купува нови неща всяка седмица. Необходимостта от спестявания е тласък за разработването на нови методи за почистване от петна. Преди почистване определете вида на замърсяването.

Как да премахнете мазните петна

Мазните петна са най-често срещаните. Почти всички храни съдържат мазнини. Петната от масло са много трудни за отстраняване, ако се опитате да направите това само с пералня. Амонякът е най-добрият помощник в борбата с мазнините. Необходимо е да се разрежда с вода и перилен препарат, след което петното да се изплакне с този разтвор. На следващо място, просто желязо, но не с гореща ютия, а малко охладено.

Можете да поръсите свежо петно ​​с тебешир, да покриете с лист хартия и да сложите нещо тежко отгоре. След 3-4 часа можете да почистите нещата, като се отървете от мазнините. Понякога обикновен сапун помага, но е малко вероятно да се справи със замърсяването, ако петното е старо.

Как да премахнете петна от пот

Потните петна са особено видими по леките дрехи. Това са бели блузи и мъжки бели ризи. Ако вашата машина не се справи с подобни петна, не се отчайвайте. Можете да разрешите този проблем, като предварително накиснете замърсената зона в специално решение.

Image

Можете да използвате вода и сол в съотношение една чаша - една супена лъжица, лимонов сок или оцет. Просто избършете петна от пот обилно с приготвената течност и след това я измивате в машината както винаги. Резултатът ще ви изненада приятно.

Как да премахнете петно ​​от вино

Петното от вино е най-големият проблем за доброто настроение на парти или тържество. Ако сте обличали дрехите си, не се отчайвайте. Има начин бързо да се отървете от петното, така че не е нужно да го изхвърляте.

Ще ви трябва вода и сапун. Разтворете по-обикновен сапун във вода и след това внимателно измийте петното от краищата до центъра с памучна подложка. Ако петното е свежо и кърпата, напоена с вино, не е твърде нежна, можете да го изплакнете с вряла вода. В гореща вода може да се добави оцет или лимонена киселина за най-добър ефект. Можете да премахнете старото петно ​​от вино със слаб разтвор на лимонена киселина - обработете петното с него и след това просто изплакнете останалата киселина с топла вода.

Как да премахнете петна от кръв

Мнозина погрешно смятат, че кръвта не се отмива от нищо. В повечето случаи хората просто хвърлят окървавени предмети в колата и чакат резултатите. Почти винаги това води до разочарование, защото петното не изчезва, а се разпространява.

Основният съвет - не бързайте. Оставете петното да изсъхне, поставете продукта в студена вода със сол, разтворена там за няколко часа, след което просто измийте замърсения предмет в гореща вода.

Как да премахнете петна от боя

Image

Боята трябва да се отстрани с разтворител, бензин, терпентин, ацетон или керосин. След като отстраним основното замърсяване, приемаме алкохол и избърсваме остатъците от петната, докато изчезнат напълно. Нещото ще мирише силно, така че трябва да го измиете след това.

Ако боята се основаваше на емулсия, тогава тя може да бъде отстранена със силен разтвор на оцет. Содата и топлата вода също ще помогнат, но за начало е така или иначе да се разхождате с терпентин.