Logo decormyyhome.com

Как да изберем прах за пране

Как да изберем прах за пране
Как да изберем прах за пране

Съдържание:

Видео: Новият Ariel течен прах за пране 2024, Юли

Видео: Новият Ariel течен прах за пране 2024, Юли
Anonim

Перилен препарат - незаменим инструмент в домакинството, който ви позволява да поддържате чисти дрехи, кърпи, спално бельо и други предмети в къщата. Сред огромното разнообразие от почистващи препарати, представени на рафтовете на съвременните магазини, всяка домакиня може да избере най-добрия, ефективен и най-подходящ прах за пране за нея.

Image

Какво е включено в добрия прах за пране

Съставът на всеки прах за пране включва повърхностно активни вещества, основната цел на които е да се премахнат всички видове замърсители от влакната на дрехите. В допълнение към повърхностноактивните вещества, полимерите и фосфатите, съдържащи се в праховете за пране, помагат в борбата с петна. Еколозите обаче твърдят, че фосфатите, съдържащи се в праховете за пране, предназначени основно за омекотяване на водата и елиминиране на вероятността от образуване на котлен камък в пералнята, имат много негативен ефект върху човешкото тяло и околната среда. Ето защо използването на детергенти, съдържащи тези вещества, е забранено в много европейски страни.

Нещата, оцветени с вещества от мазнини или протеинови произход, като кръв, мляко, шоколад и всякакви сосове, се измиват най-добре с прах, съдържащ ензими, способни да разграждат мазнини и протеини - ензими. Прахът с ензими трябва да се измива само в студена или леко топла вода. Работата е там, че при температура на водата над 50 ° C ензимите губят почистващите си свойства.

Не се препоръчва миенето на коприна и вълна с прах с ензими, поради разрушителния ефект на тези вещества върху естествените протеинови тъкани.

Антигените, съдържащи се в перилните препарати, спомагат за предпазването на чистите неща от образуването на петна върху тях - специални вещества, които обвиват влакната на тъканта и предотвратяват усвояването на примесите в тях.

За да почистят белите неща от замърсяване, експертите препоръчват да се използват специални прахове за пране, съдържащи специални избелващи средства.