Logo decormyyhome.com

Как да изберем саксия с кактус

Как да изберем саксия с кактус
Как да изберем саксия с кактус

Съдържание:

Видео: Да изберем подходящата саксия 2024, Юли

Видео: Да изберем подходящата саксия 2024, Юли
Anonim

Въпреки че кактусите се считат за може би най-непретенциозните растения от онези, които са мигрирали от горещите краища към первазите, това не е вярно за всички тях. Някои хора трябва да бъдат отгледани с особена грижа.

Image

Избор на саксия с кактус

Саксията, в която ще расте кактусът до следващата трансплантация, в идеалния случай трябва да пасне на кореновата му система. За да изберете правилната саксия, трябва да извадите растението от старата саксия и да разпространите корените й, за да инспектирате кореновата система. Корените на различни кактуси се развиват по различни начини и могат да бъдат както редки и дълги, така и къси и гъсти.

Ако кореновата система има ясно изразен основен корен, саксията за този кактус трябва да е тясна и дълга. Във всеки съд за кактуси добрият дренаж, не по-малък от 2-3 см, е от голямо значение. Когато избирате саксия, трябва да вземете това предвид и да изберете такова, че да има достатъчно място за дренаж, и за почвата, и за корените. Но не е необходимо значително да надвишава обема, зает от корените. Излишното свободно пространство провокира кореново гниене в случай на застой на влага и хипотермия.

Ако кактусът има много корени и те са предимно еднообразни, къси, тогава саксията трябва да бъде избрана широка, плитка. Най-вече такива кактуси в процеса на растеж образуват много деца и постепенно заемат цялата предоставена площ, растат не толкова във височина, колкото в ширина. Такива кактуси за трансплантация трябва да бъдат разделени и разредени, пресаждайки се в по-малки саксии.