Logo decormyyhome.com

Как да изберем електрически проводник

Как да изберем електрически проводник
Как да изберем електрически проводник

Съдържание:

Видео: Как да изберем електрическо отопление 2024, Юли

Видео: Как да изберем електрическо отопление 2024, Юли
Anonim

За да никога няма да имате проблеми с електричеството в частна къща или апартамент, е необходимо да инсталирате само най-висококачествения електрически проводник.

Image

Днес пазарът разполага с огромен избор на окабеляване, който да осигурява електричество на помещения от всякакъв тип и предназначение. За да изберете тел, подходящ за вашите нужди, трябва да знаете няколко прости правила.

Алуминий или мед?

За да осигурите на помещението електричество, можете да използвате алуминиева или медна жица. Алуминиевото окабеляване е добър вариант за спестяване на феновете, защото в сравнение с медта струва много по-евтино.

Въпреки това е напълно разумно да си припомним древната поговорка: „Евтината риба е супа навън“, тъй като алуминиевият проводник, използван през съветските времена през цялото време, има много сериозни недостатъци и много губи на своя конкурент.

За да изберете медна тел, като правило са достатъчни два или три аргумента: медта има много по-голяма електропроводимост, по време на инсталацията този материал не се счупва и не се окислява по време на работа.

Сечение на електрически проводници

Изборът на напречно сечение на тел (в случая мед) е много важен момент, който определя колко постоянно ще бъде осветлението в стаята и колко стабилни ще работят всички електрически уреди.

За повечето апартаменти и къщи параметрите за избор на напречното сечение на окабеляването са еднакви и изглеждат така:

- за контакти - тел с напречно сечение 2, 5 mm²;

- за вътрешно осветление - тел с напречно сечение 1, 5 mm²;

- за електрически печки, фурни, електрически котлони - тел с напречно сечение 4-6 mm².

Важно: ако окабеляването се извършва в стара къща, в която не е предвиден заземяващ проводник, най-добре е да използвате проводник, състоящ се от три ядра.