Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за опънат таван

Как да се грижим за опънат таван
Как да се грижим за опънат таван

Съдържание:

Видео: Опънат таван в баня 2024, Юли

Видео: Опънат таван в баня 2024, Юли
Anonim

Опънатите тавани могат да добавят изтънченост на стая с всеки интериор. Те са силни, издръжливи и непретенциозни. Независимо от това, някои характеристики на грижата за тях трябва да бъдат известни.

Image

Основни правила за поддържане на опънати тавани

Платните опънати тавани имат антистатични свойства, което минимизира грижата за тях. В жилищни помещения, за да се елиминират малките примеси, обикновено е достатъчно да се избърше повърхността със суха кърпа, а понякога и да се извърши мокро почистване. Грижата за опънати тавани до голяма степен се определя от това къде се намират. В помещения с висока влажност и концентрация на прах почистването трябва да се извършва по-често. Тази категория стаи включва кухни, бани, лоджии.

За химическо чистене опънатите тавани трябва да се избърсват с кърпа парцал. Това трябва да се прави внимателно, като се избягва появата на драскотини. Мокрото почистване също има свои собствени характеристики. Не се препоръчва използването на продукти, съдържащи абразивни вещества. По-добре е да използвате сапунен разтвор, специални лакове, разтвор на амоняк (10%). Освен това, при миене на опънат таван, трябва да се има предвид вида плат.

Гланцова таванска грижа

Лъскавите тавани са склонни да блестят. Но тъй като праховите частици се утаяват върху него и се появяват замърсители, повърхността затъмнява. Грижата за лъскав таван е подобна на грижата за огледало. За да се отървете от праха, трябва да го избършете със суха кърпа. Препоръчва се миене на лъскавите повърхности със специален лак, препарат за почистване на стъкло или алкохолен разтвор (100 мл амоняк в 1 литър вода). След мокро почистване избършете тавана със суха кърпа. За да не останат петна, това трябва да се прави не с кръгови движения, а в посока напред и назад.

Грижа за матови тавани

Петната по тази повърхност не остават, следователно поддържането на тъп таван често се свежда до минимално почистване. Препоръчително е да направите това с водна пара. Можете също така да използвате воден разтвор, приготвен от топла вода и малко количество препарат за миене на съдове или чаша. Като алтернатива можете да добавите стърготини от сапун за пране. Ако таванът е в кухнята и по него са се образували мазни петна, амоняк може да се използва вместо почистващи препарати. След почистване таванът трябва да се избърше със салфетка.