Logo decormyyhome.com

Как да се грижим за цвете Solanum

Как да се грижим за цвете Solanum
Как да се грижим за цвете Solanum

Видео: Пресаждане на стайни растения 2024, Юли

Видео: Пресаждане на стайни растения 2024, Юли
Anonim

Solanum е вечнозелено растение с височина до 1, 5 м. Листата на къси стъбла, леко вълнообразни, дълги до 10 см. Solanum цъфти с бели цветя, събрани в малки съцветия. Плодовете са много декоративни - червени или жълти, с диаметър до 2 см. Solanum е представител на рода на нощника. Естественото местообитание е Южна Америка и остров Мадейра.

Image

Видове соланум

Вкъщи обикновено се отглеждат два вида соланум. Този нощен лист е подобен на пипер (на латински: Solanum capsicastrum) и на фалшив нощен лист (латински: Solanum pseudocapsicum). Peppercorn пасин се различава от псевдо-напречен нощник с опушени стъбла и по-малки плодове. Растенията са доста сходни на външен вид, но фалшивият напречен пасхал е по-декоративен. Плодовете на двата вида пасха са отровни.

Грижа за соланума

Solanum е взискателен към осветлението. Идеален за растенията - ярка дифузна светлина. При условия на слаба осветеност практически не цъфти и не дава плод, може да изхвърли листата.

Температурата на околната среда за соланум през лятото не трябва да надвишава + 25 ° C. През зимата най-добрата температура за него е от +12 до + 15 ° C. При този температурен режим растението ще се чувства добре и дълго време няма да загуби своя декоративен вид.

Поливането се извършва с топла, отстояла вода. През лятото - тъй като горният слой на почвата изсъхва, при зимни условия поливането е по-рядко. Водата не трябва да се оставя в шахтата. Solanum се нуждае от висока влажност на въздуха - не по-ниска от 65%. Влажността може да се повиши чрез ежедневно пръскане или чрез инсталиране на саксия с растения в тава с мокра експандирана глина.

Горната превръзка на соланума се извършва в периода на активна вегетация на растението. Можете да използвате течни торове за цъфтящи растения или специални торове за домати. Оплождането е необходимо не повече от два пъти месечно.

След като растежът приключи, младите издънки трябва да бъдат прищипани. За да образува пищна и красива корона, соланумът се подрязва. Издънките се скъсяват до 1/3 от височината на издънката. Подрязването се извършва в края на зимата, след узряване на плодовете и увяхване на листата. След подрязването можете да прехвърлите растението, тоест без да унищожите земната кома. Почвата е изградена от равни части торф, пясък и хумус. Саксията се избира малко по-голяма от предишната. За соланума е необходимо да се осигури висок дренаж.

репродукция

Соланумът се размножава добре чрез семена и резници. Размножаването на семена е по-често. Пресните семена се засяват в началото на пролетта. Семената покълват за около две седмици. Младите растения трябва да се гмуркат във фаза от 3-4 истински листа. За да оформите короната на растението, притиснете няколко пъти през лятото. За размножаване чрез резници можете да използвате нарязани издънки.

Вредители на соланум

При повишена сухота на въздуха червен паяк акара, листна въшка или бяла муха може да атакува соланума. В началния етап лечението със сапунен разтвор и последващото измиване с топла вода може да помогне. В случай на тежки щети е по-добре да се използват инсектициди - актелик, фитоверм.